Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kuskus ziołowo-cytrynowy

By 17:10 , , , , ,

Kuskus jest fajnym i szybkim do przygotowania dodatkiem do obiadu, ale jeśli trochę znudził się Wam jego nieco neutralny smak, warto podkręcić go ziołami i cytryną – tak, jak robią to Marokańczycy. Tak przygotowany kuskus jest bardzo, bardzo smaczny :) Pasuje zwłaszcza do potraw z grilla – ja podałam go do szaszłyków po marokańsku :) 

Photobucket 

KUSKUS ZIOŁOWO-CYTRYNOWY 
(2 porcje)
100g kuskusu, 
1 łyżka oliwy, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 
1 niepełna łyżeczka skórki startej z cytryny, 
szczypta suszonego tymianku, 
szczypta soli, 
szczypta pieprzu, 
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego, 
1 łyżka soku z cytryny 

Na średnim ogniu rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać kuskus i przyprawy, smażyć około minuty, mieszając. Dodać bulion (powinien sięgać ok. 0,5cm ponad powierzchnię kuskusu), zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na ok. 10 minut, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec spulchnić widelcem. 


(przepis z blogu Grumków



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze