Toskańska zupa fasolowa
Bardzo smaczna i sycąca zupa na bazie fasoli – ale także wielu innych warzyw. To, co odróżnia tę zupę od innych jarzynówek jest pesto, które dodaje zupie wspaniałego aromatu i wyrazistości. Dodatkową zaletą jest także to, że zupa jest niskokaloryczna , a przy tym bardzo pożywna i wartościowa w składniki odżywcze :)
TOSKAŃSKA ZUPA FASOLOWA
(4 duże porcje)
1 puszka białej fasoli,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 nieduża cukinia,
1 niedużą marchewka,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
suszone oregano,
sól i pieprz,
4 łyżeczki bazyliowego pesto
Cukinię i obraną marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Seler pokroić w plasterki. Fasolę osączyć na sitku i przelać wodą.
W garnku zagotować bulion. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, seler i marchew. Gotować 10 minut. Dodać cukinię, fasolę i pomidory. Gotować kolejne 10 minut, aż marchew będzie odpowiednio miękka. Dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Zupę rozlać na talerze i do każdej porcji nałożyć łyżeczkę pesto.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna”)
3 komentarze
Mniam, jak pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna!
OdpowiedzUsuńjedyne, co zmieniłam, to zamiast selera naciowego dałam ćwiartkę zwykłego :)