Obsługiwane przez usługę Blogger.

Drożdżówki z nutellą

By 10:39

Dzisiaj wypada Światowy Dzień Nutelli – najpopularniejszego smarowidła świata. Dla mnie jest to pretekst, by raz w roku bez większych wyrzutów sumienia sięgnąć po ten pyszny krem o wątpliwych wartościach odżywczych :P 
A ponieważ drożdżówki z nutellą kusiły mnie od dłuższego czasu, padło właśnie na ten przepis :) W końcu nie ma to jak domowe, jeszcze ciepłe drożdżówki... :) 

Oczywiście takie drożdżówki można zrobić też z innymi nadzieniami, np. z musem jabłkowym albo po prostu zdrowszą, domowej roboty nutellą

Photobucket 

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ 
(10-11 sztuk) 
500g mąki, 
25g świeżych drożdży, 
250ml mleka (dałam trochę więcej), 
75g masła, 
70g cukru, 
szczypta soli 

ponadto: 
nutella, 
1 roztrzepane jajko do posmarowania 

Tłuszcz stopić, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być gorące). Wkruszyć drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (jeśli ciasto jest za twarde, można dodać jeszcze trochę mleka). Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (na około godzinę). 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Wzdłuż jednego krótszego boku zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce nutelli. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało, a paseczkami obwinąć drożdżówkę dookoła: 

Photobucket 

Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Piec w 220 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste. 

Drożdżówki można polukrować, ale wg mnie nutella daje wystarczająco dużo słodyczy ;) 


(przepis podpatrzony na blogu Zachciało mi się słodyczy)

Może zainteresuje Cię również

21 komentarze

  1. o tak to coś dla mnie, na dzisiaj, na teraz! poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego!!! Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszly piekne! Chyba tez musze sie przekonac do ciasta drozdzowego:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś dzień Nutelli? Nawet nie wiedziałam!
    Nadzienie tych drożdżówek... O mamo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądaja idealnie :) Z moich pewnie by nutella wypływała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne, poproszę o jedną do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepsze jest ciasto drozdzowe właśnie z nutella

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły super, robiłam podobne ale z ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne uczczenie tego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. BLOGERZY KOCHANI I BLOGERKI! POMÓŻMY FRANKOWI!!! Chłopiec choruje na nowotwór i bardzo, bardzo mocno potrzebuje naszej pomocy, pokażmy, jak duża siła tkwi w blogerach!! Więcej informacji na blogu

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie je robię.... Dam relację czy się udały i czy smakowały :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. czy moge uzyc drozdzy instant?jezeli tak, to ile?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można :) 25g drożdży świeżych = 7g suchych.

      Usuń
  14. Ciasto wyrobione :) z niecierpliwością godzinkę odczekam <3 :D Mój synuś w brzuszku na pewno się ucieszy z wypieków... ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto już wyrobione. :) Z niecierpliwością odczekuję godzinkę... :D Mój synuś w brzuszku na pewno będzie zadowolony z wypieków.. <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też dziś zrobię, a może powiecie jak z jabłkami zrobić (przypominające sklepowe)? okrojone w kosteczke, a co dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym pokroiła jabłka w kostkę i krótko poddusiła w garnku (tak żeby trochę zmiękły się nie zaczęły rozpadać) dodając 2-3 łyżki wody. Można dodać cynamon i cukier, jeśli jabłka są kwaśne. I takie nadzienie nałożyć na ciasto :)

      Usuń
  17. Ile z takiego przepisu wyszło drożdżóweczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie napisane - 10-11 sztuk :)

      Usuń