Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz marokański z ciecierzycą

By 17:00 , ,

Bardzo smaczny gulasz, inny w smaku od tych tradycyjnych i dobrze nam znanych. Aromatyczny dzięki przyprawie ras el hanout, a pożywny i sycący dzięki dodatkowi ciecierzycy. W Maroku do większości tego typu potraw używa się jagnięciny, ja zastąpiłam ją cielęciną. Warto spróbować :)

Photobucket

GULASZ MAROKAŃSKI Z CIECIERZYCĄ
(4 porcje)
650g cielęciny,
1 puszka ciecierzycy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 czubata łyżeczka przyprawy ras el hanout,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
2 łyżki oleju

Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i cebulę i smażyć na dużym ogniu, aż mięso z wierzchu się zetnie, a cebula zmięknie. Dodać przyprawę ras el hanout i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Po tym czasie dodać pomidory, ciecierzycę i natkę pietruszki, doprawić solą i dusić jeszcze około 20 minut., aż mięso będzie miękkie.
Podawać z kaszą kuskus.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)


(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Lubię ciecierzycę, więc myślę, że by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń