Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z orzechami ziemnymi na ostro

By 10:39 , , , ,

Niejeden raz wspominałam o moim zamiłowaniu do łączenia masła orzechowego z mięsem i w ogóle dodawania orzechów do wytrawnych dań. Tym razem na ruszt (a raczej na wok) wrzuciłam chińskiego kurczaka na ostro z orzechami ziemnymi. Chociaż lista składników wydaje się dość długa, samą potrawę robi się błyskawicznie. Pycha! 

 

 
 

KURCZAK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI NA OSTRO 
(2 porcje) 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • 1 mała cebulka, 
  • 4 łyżki łuskanych orzechów ziemnych (bez soli), 
  • 1 solidna łyżka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów), 
  • ½ dużej zielonej papryki, 
  • 1 czerwona papryczka chili, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 100ml bulionu drobiowego, 
  • 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić białym wytrawnymi winem), 
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego, 
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru, 
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych, 
  • kilka kropli oleju sezamowego
 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą aromatyczne i zarumienione. 
Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w paski. Papryczkę chili pokroić w plasterki, oddzielając pestki. 
Mięso pokroić w kostkę. 
W woku rozgrzać olej arachidowy i wrzucić kurczaka. Smażyć 1-2 minuty, dodać chili i zieloną paprykę. Smażyć kolejną minutę. Wlać bulion, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, cukier, sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, masło orzechowe i uprażone wcześniej orzechy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty. Na sam koniec skropić potrawę olejem sezamowym. 






(źródło: „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska” z moimi małymi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Świetne danie:)i piękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, robiłam taki i bardzo mi smakował:D

    OdpowiedzUsuń
  3. :))) spróbuję. Polecam prażone na oleju ryżowym migdały z dodatkiem musu jabłkowego, prażone razem, ma się rozumieć.

    OdpowiedzUsuń