Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

By 10:20 , ,

Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P 
Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu. 
Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej. 
Cóż... wielbicieli tego typu smaków nie trzeba chyba specjalnie zachęcać :) Nam bardzo smakowało :)


Photobucket 

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 
(2 porcje)
2 filety z kurczaka, 
1 czubata łyżka mąki pszennej,
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru, 
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku, 
1 jajko, 
½ szklanki oleju roślinnego, 
1 łyżeczka oleju sezamowego, 
½ żółtej papryki, 
½ zielonej papryki, 
½ papryczki chili (opcjonalnie), 
1 mała marchewka, 
½ cebuli, 
3 krążki ananasa z puszki, 
½ szklanki syropu z ananasa z puszki, 
2 płaskie łyżki cukru, 
2 łyżki octu ryżowego, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Zieloną i żółtą paprykę oczyścić i pokroić w małe paski. Papryczkę chili posiekać, usuwając nasiona. Marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ananasy pokroić w kostkę. 
Mąkę wymieszać ze sproszkowanym imbirem i czosnkiem. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w przyprawionej mące. 
W woku mocno rozgrzać olej roślinny z dodatkiem sezamowego, wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut, aż panierka lekko się zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki. 
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, papryki i chili. Smażyć kilka minut, aż warzywa będą al dente. 
Sok ananasowy wymieszać z cukrem, octem, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym. Wlać do woka. Dodać mięso i ananasa. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100ml zimnej wody i dodać do potrawy. Gotować chwilę, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Spróbować – jeśli jest za mało kwaśny, dodać jeszcze trochę soku z cytryny. 

Podawać z ryżem.


(inspiracja stąd) 

Photobucket 


 Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Mi też się zawsze tak kojarzył xd Świetny przepis, wygląda bardzo smakowicie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takiego kurczaka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a moze w kokosie?;) pozd:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny jest,robiłam kiedyś coś podobnego:)Danie znikło ze stołu w okamgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki, moje jedzonko:d mniami mniami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można przygotować taki sos wcześniej i przechowywać w lodówce? Jeśli tak, to przez jak długi czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można przechowywać w lodówce - tak do 5 dni. Można też go zapasteryzować w słoikach i wtedy wytrzyma znacznie dłużej.

      Usuń
  7. Robiłam już ten przepis dwa razy, i smak jest bardzo dobry :) Mam tylko jeden problem, sos wychodzi mi bardzo rzadki, jak woda, a mąki ziemniaczanej dałam nawet więcej niż w przepisie. Co mogę robić źle?

    OdpowiedzUsuń