Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Długo nie lubiłam sosu słodko-kwaśnego, bo kojarzył mi się z tym słoiczkowym okropieństwem Wujka Bena :P
Dopiero praca w chińskiej knajpie (och, kiedy to było...) pozwoliła mi przełamać uraz i spróbować lepszego wydania tego najpopularniejszego chińskiego sosu.
Ten przepis jest bliski smakowo do tego, jaki robił wtedy nasz wietnamski kucharz – tyle, że on używał czerwonej papryki zamiast zielonej.
Cóż... wielbicieli tego typu smaków nie trzeba chyba specjalnie zachęcać :) Nam bardzo smakowało :)
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
(2 porcje)
- 2 filety z kurczaka,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- 1 jajko,
- ½ szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- ½ żółtej papryki,
- ½ zielonej papryki,
- ½ papryczki chili (opcjonalnie),
- 1 mała marchewka,
- ½ cebuli,
- 3 krążki ananasa z puszki,
- ½ szklanki syropu z ananasa z puszki,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zieloną i żółtą paprykę oczyścić i pokroić w małe paski. Papryczkę chili posiekać, usuwając nasiona. Marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Ananasy pokroić w kostkę.
Mąkę wymieszać ze sproszkowanym imbirem i czosnkiem.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w przyprawionej mące.
W woku mocno rozgrzać olej roślinny z dodatkiem sezamowego, wrzucić kurczaka i smażyć kilka minut, aż panierka lekko się zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki.
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, papryki i chili. Smażyć kilka minut, aż warzywa będą al dente.
Sok ananasowy wymieszać z cukrem, octem, sokiem z cytryny i koncentratem pomidorowym. Wlać do woka. Dodać mięso i ananasa. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml zimnej wody i dodać do potrawy. Gotować chwilę, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Spróbować – jeśli jest za mało kwaśny, dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Podawać z ryżem.
(inspiracja stąd)
10 komentarze
Mi też się zawsze tak kojarzył xd Świetny przepis, wygląda bardzo smakowicie :>
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takiego kurczaka, pycha:)
OdpowiedzUsuńa moze w kokosie?;) pozd:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest,robiłam kiedyś coś podobnego:)Danie znikło ze stołu w okamgnieniu:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, moje jedzonko:d mniami mniami!
OdpowiedzUsuńCzy można przygotować taki sos wcześniej i przechowywać w lodówce? Jeśli tak, to przez jak długi czas?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można przechowywać w lodówce - tak do 5 dni. Można też go zapasteryzować w słoikach i wtedy wytrzyma znacznie dłużej.
UsuńRobiłam już ten przepis dwa razy, i smak jest bardzo dobry :) Mam tylko jeden problem, sos wychodzi mi bardzo rzadki, jak woda, a mąki ziemniaczanej dałam nawet więcej niż w przepisie. Co mogę robić źle?
OdpowiedzUsuńPrzy tej ilości płynu sos nie powinien wyjść tak rzadki. Można jeszcze trochę zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej albo gotować chwilę dłużej na dość dużym ogniu aby sos nieco odparował :)
Usuń