Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Naszym kolejnym wyzwaniem pod szyldem „trzy po trzy” było skomponowanie potrawy na bazie sałaty, tuńczyka i fasoli. W sumie składniki od razu narzucają zrobienie sałatki, ale w końcu sałatki też można robić na nieskończenie wiele sposobów.
Ja do swojej dodałam także kiełki, ogórka i paprykę, a dla zaostrzenia smaku kapary. Zamiast kaparów – jeśli ktoś nie lubi - można użyć pokrojonych oliwek.
Tym sposobem powstała prosta, ale smaczna, drugośniadaniowa sałatka.
A inne przepisy z wykorzystaniem tych trzech składników znajdziecie u Panny Malwinny, Martynosi i Ani :)
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I FASOLĄ
(2 porcje)
- ¼ główki sałaty lodowej,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 mała puszka lub ½ zwykłej puszki fasoli (użyłam białej cannellini),
- ½ małej czerwonej cebuli,
- ½ strąka czerwonej papryki,
- 1/3 długiego ogórka,
- 1 łyżeczka kaparów,
- dowolne kiełki (u mnie kiełki lucerny),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sok z cytryny,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz
Sałatę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Tuńczyka i fasolkę osączyć na sitku. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paseczki, a obranego ogórka w ćwierćplasterki. W misce wymieszać razem sałatę, kiełki, cebulę, paprykę, ogórka, kapary, fasolkę i tuńczyka. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić odrobiną soku z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Połączyć z sałatką. Wierzch można udekorować kawałkami tuńczyka, kiełkami albo zieleniną.
4 komentarze
Mniam, bardzo pysznie wygląda. Może kiedyś spróbuję tego połączenia ?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie najbardziej oryginalna z naszych propozycji ;)
OdpowiedzUsuńHej, proszę odbierz wiadomość na fb, trafiła do folderu inne.
OdpowiedzUsuńNiestety nie mogę znaleźć maila do Ciebie.
Pozdrawiam
Majana
Uwielbiam takie lekkie sałatki, dzisiaj przetestowałam - bardzo dobra, na pewno będę ją robić jeszcze nieraz :)
OdpowiedzUsuń