Obsługiwane przez usługę Blogger.

Farszynki z mięsem

By 10:25 , , ,

Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad, a podane wraz z surówką i sosem (na przykład pieczarkowym) smakują doskonale :)


farszynki z mięsem



FARSZYNKI Z MIĘSEM
(5 porcji)
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ok. 250g mąki ziemniaczanej,
  • sól 

farsz: 
  • ok. 350 g ugotowanej wieprzowiny,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i utłuc praską. Odstawić do ostudzenia. Dodać szczyptę soli, 2 jajka i tyle mąki ziemniaczanej, by powstało gładkie, nie klejące się do rąk ciasto – podobne jak na kluski śląskie. Ugotowane mięso i jajka zmielić lub drobno posiekać . 
Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodając czosnek. Wymieszać z mięsem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. 
Dłonią nabierać porcje ciasta, spłaszczać, na środek nakładać farsz i sklejać, tworząc podłużne kotleciki. 
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć farszynki z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.


Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Kolejna potrawa której nie znałam, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Idealne danie dla wszystkich mięsożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne zdjęcie, zachciało mi się takiego polskiego obiadu stołówkowego, z surówką itd. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam ,że to tak się nazywa robiłam to już w tamtym roku i się zakochałam ^^ Dwa w jednym:D Tylko sałatki brakuję w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niezmiernie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają nieźle, mniam :)
    Niedawno trafiłam na Twojego bloga (wczoraj?) i przepadłam. Mnóstwo przepisów, które mam ochotę wypróbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Został jeden?bo ja się do Ciebie wybieram na te smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie wyglądają! Ciekawe i na pewno bardzo smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja farszynki podaję z sosem grzybowy też są mega pyszne😊🤤

    OdpowiedzUsuń