Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka po tajlandzku ze szpinakiem

By 10:48 , , , , ,

Sałatkę tę zmajstrowałam jakiś czas temu, szukając przepisu na zagospodarowanie otwartej paczki szpinaku. Do makaronu i szpinaku przekonywać mnie nie trzeba, ale to właśnie wyrazisty, orzechowy sos nadaje jej charakter. Sałatka moża stanowić samodzielną potrawę lub być dodatkiem do mięsa lub ryby :) 

Photobucket 

SAŁATKA PO TAJLANDZKU ZE SZPINAKIEM
(2 porcje) 
100g makaronu ryżowego (wstążki), 
2 garście młodego szpinaku, 
½ czerwonej papryki, 
1-2 łyżki listków kolendry lub natki pietruszki

sos: 
2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów, 
1 łyżka świeżo startego imbiru lub ½ łyżeczki suszonego, 
2 łyżki soku z cytryny, 
2 łyżki wody, 
1 łyżka sosu sojowego, 
1 łyżeczka cukru, 
1 łyżeczka oleju sezamowego, 
szczypta suszonych płatków chili (można zastąpić chili w proszku) 


Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i osączyć. Pokroić na 10-15cm kawałki. 
Szpinak umyć i osuszyć. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. 
Składniki sosu utrzeć na jednolity dressing. 
Makaron, szpinak, paprykę i kolendrę umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. 


(przepis od Grumków, z moimi zmianami) 


Love masło orzechowe edycja III

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze