Hekele
Hekele to smaczna śledziowa przystawka pochodząca z kuchni śląskiej. Pokrojone solone śledzie, kiszone ogórki i jajko dają coś w rodzaju sałatki, która doskonale smakuje z chlebem. Istnieje też wersja zmielona hekele, która w zasadzie jest po prostu pastą kanapkową :)
My zjedliśmy hekele na śniadanie i bardzo nam smakowało :) Polecam!
HEKELE
6 solonych filetów śledziowych,
2 jaja ugotowane na twardo,
2 średnie ogórki kiszone,
1 mała cebula,
musztarda,
pieprz
Śledzie wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie osączyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć razem i doprawić wg uznania pieprzem i musztardą.
Hekele warto zrobić poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce, aby smaki się „przegryzły”.
(przepis od Grumków)
7 komentarze
zapisane! posmakowałoby mojemu tacie :]
OdpowiedzUsuńMirabelko, czy jest szansa na male ikonki z potrawami na Twoim blogu. Ulatwiloby to szukanie przepisow i pozwolilo zaoszczedzic czas. Masz niesamowite pomysly kulinarne:) pozd.
OdpowiedzUsuńWalczę z tym widżetem od kilku dni. Widżet z jednej strony w ogóle nie chce mi się generować, a drugi działał, ale się popsuł i wyświetlał pod każdym przepisem te same 4 inne przepisy. Zrobię co w mojej mocy, by ikonki wróciły :)
Usuńto dobre wiesci:)
Usuńpati
To pyszna sałatka. Robiłam, bardzo mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńPochodzę ze Śląska, ale u mnie w domu nie przyrządzało się takiej potrawy. Szkkoda, bo uwielbiam śledzie i z przyjemnością ją wypróbuję.
OdpowiedzUsuńA chciałam skorzystać z Twojego przepisu na Wielkanoc, ale gdzieś się zawieruszył... dopiero dziś odnalazłam i skorzystałam! Bardzo smaczny i szybki w wykonaniu obkład pieczywa *szukałam właśnie czegoś rybnego* dziękuję! :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! N.