Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka chili con carne z nachosami

By 19:00 , , ,

Nie przepadam za chipsami, paluszkami, sklepowymi krakersami, talarkami i wszelkimi tego typu przekąskami i kiedy robię zakupy, mijam je kompletnie bez emocji. Każdy ma jednak swoją piętę achillesową – a moją „piętą” są właśnie nachosy :P Staram się wprawdzie jeść je jak najrzadziej, raptem parę razy do roku, ale nie ukrywam, że je uwielbiam :P

Na moim blogu nachosy pojawiły się już parę razy, na przykład jako dodatek do zupy kukurydzianej, a tym razem skusiłam się na sałatkę warstwową inspirowaną słynnym meksykańskim chili con carne. Sałatka jest mięsna, sycąca i wyrazista w smaku. Zrobiłam ją, gdy kumpel M. przyjechał do nas na weekend. Faceci wsuwali, aż się im uszy trzęsły :P (faceci i sałatka!)
Ja również muszę przyznać, że jest bardzo smaczna – w sam raz na imprezy :)

 A w ramach wspólnego pichcenia, inne potrawy z nachosami przygotowały także Panna Malwinna, Maggie i Martynosia :)


 

SAŁATKA CHILI CON CARNE Z NACHOSAMI 
300g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego), 
½ cebuli, 
3 ząbki czosnku, 
1 puszka kukurydzy, 
1 puszka czerwonej fasoli, 
½ małej główki sałaty, 
100g sera żółtego (najlepiej cheddar),
2 garści nachosów, 
1 słoiczek salsy pomidorowej (użyłam średnio ostrej), 
1 małe opakowanie (180g) gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego,
1 łyżka majonezu, 
1 łyżka oleju, 
słodka i ostra papryka w proszku, 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
½ łyżeczki suszonego tymianku, 
sól i pieprz 

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mięso i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, kuminem i tymiankiem, dokładnie wymieszać. 
Trzeci przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wymieszać ze śmietaną (lub jogurtem) i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. 
Kukurydzę i fasolę osączyć na sitkach. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na małe kawałki. 
W sporej wielkości misce umieścić całe mięso. Następnie połowę kukurydzy, połowę fasoli, połowę sosu salsa, resztę kukurydzy, resztę fasoli, resztę salsy. Następnie cały sos śmietanowo-czosnkowy, sałatę i ser, a na samym końcu – najlepiej tuż przed podaniem – pokruszone nachosy. 


(na podstawie przepisu z bloga Mówią Weki, z moimi małymi zmianami) 


 



(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Genialna sałatka. :) Musze ją kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tą sałatkę, była hitem imprezy

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że panowie zasmakowali w takiej sałatce... też bym zasmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomina mi trochę koncepcje sałatki "gyros"
    Na pewno ją zrobię ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś robiłam ją po raz drugi, ale troszkę zmieniłam przepis - zamiast mięsa mielonego dodałam wołowe, drobno pokrojone w kostkę, przyprawione przyprawą chili con carne :-) wyszło bardzo pyszne, polecam wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń