Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z pieczarkami i fasolą

By 17:36 , , ,

Smaczna, szybka i niskokaloryczna potrawka z kurczaka. Wino, czosnek, szałwia i tymianek czynią ją wspaniale aromatyczną. Dodatek fasoli sprawia także, że jest całkiem sycąca. Warto spróbować :)

 

KURCZAK Z PIECZARKAMI I FASOLĄ 
(4 porcje) 
600g filetów z piersi kurczaka, 
350g małych pieczarek, 
1 puszka białej fasoli, 
4 cebulki szalotki, 
3 ząbki czosnku, 
2 łyżki oleju, 
1 liść laurowy, 
szczypta suszonego tymianku, 
2 listki posiekanej szałwii, 
natka pietruszki, 
200ml bulionu drobiowego,
100ml białego wina, 
1 czubata łyżeczka mąki
sól i pieprz

Pieczarki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Szalotki obrać i przekroić na połówki. Czosnek posiekać. Kurczaka pokroić na kawałki. 
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, a do rondla wrzucić pieczarki, szalotki, czosnek, liść laurowy, szałwię i tymianek. Smażyć na niedużym ogniu przez 4 minuty. Dodać kurczaka, oprószyć mąką i chwilę zasmażać. Dolać wino i bulion. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę odcedzić i dodać do reszty. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać natką pietruszki.


(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami) 


(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze