Kurczak z pieczarkami i fasolą
Smaczna, szybka i niskokaloryczna potrawka z kurczaka. Wino, czosnek, szałwia i tymianek czynią ją wspaniale aromatyczną. Dodatek fasoli sprawia także, że jest całkiem sycąca. Warto spróbować :)
KURCZAK Z PIECZARKAMI I FASOLĄ
(4 porcje)
600g filetów z piersi kurczaka,
350g małych pieczarek,
1 puszka białej fasoli,
4 cebulki szalotki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 liść laurowy,
szczypta suszonego tymianku,
2 listki posiekanej szałwii,
natka pietruszki,
200ml bulionu drobiowego,
100ml białego wina,
1 czubata łyżeczka mąki
sól i pieprz
Pieczarki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Szalotki obrać i przekroić na połówki. Czosnek posiekać. Kurczaka pokroić na kawałki.
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, a do rondla wrzucić pieczarki, szalotki, czosnek, liść laurowy, szałwię i tymianek. Smażyć na niedużym ogniu przez 4 minuty. Dodać kurczaka, oprószyć mąką i chwilę zasmażać. Dolać wino i bulion. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę odcedzić i dodać do reszty. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać natką pietruszki.
(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami)
0 komentarze