Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak Generała Tso

By 10:11 , ,

Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;) Zdjęcie słabe, bo niestety robione w pośpiechu... ale na pewno będę wracać do tego przepisu :) 

Photobucket 

KURCZAK GENERAŁA TSO 
(4 porcje) 
600-700g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 
2 cebulki dymki, 
1 lub 2 papryczki chili, 
1 jajko, 
½ szklanki mąki kukurydzianej, 
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
3 łyżki sosu sojowego, 
1 duży ząbek czosnku, 
1 łyżka startego świeżego imbiru, 
2 łyżki cukru, 
2 łyżki octu ryżowego (lub 1 łyżka winnego),
150ml bulionu drobiowego, 
200ml oleju 

Mięso pokroić w kostkę. Cebulki dymki i chili pozbawione pestek drobno posiekać. 
Bulion wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, cukrem, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. 
Mąkę kukurydzianą, jajko i 1 łyżkę sosu sojowego wymieszać. Do powstałego ciasta dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. 
W woku rozgrzać olej i w dwóch partiach usmażyć kurczaka. Kawałki mięsa wkładać na olej pojedynczo, żeby nie sklejały się ze sobą. Smażyć kilka minut, aż zaczną robić się złociste. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach. 
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Dodać dymkę, chili i krótko przesmażyć, wlać bulion z dodatkami i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić kurczaka, chwilę podgrzać i od razu podawać. 


(przepis od iwonasz)


Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze




  1. Ciekawy przepis i jak dla mnie jeden z lepszych blogów;)






    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ciekawie, akurat dzisiaj miałam robić kurczaka,w wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tam diety, czasem warto sobie zjeść coś pysznego ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam oryginał w USA- o BOŻE ! :) tak mogę wykrzyczeć to, co się dzieje z podniebieniem :) P-O-E-Z-J-A :)) chętnie skorzystam z Twojego przepisu, ale polecam dodać na koniec lekko podgotowane brokuły ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wczoraj, przepyszne danie! Na pewno do niego powrócę, bardzo mi smakowało.

    Mirabelko, w składnikach wymieniasz jajko, jednak w opisie przygotowania kurczaka jajka już nie ma.:) Na chłopski rozum, wbiłam je do ciasta i wyszło ok, wiec chyba tam właśnie powinno się znaleźć.

    Również część z maka ziemniaczana nie jest zbyt jasno napisana, wiec dałam czubata łyżeczkę do ciasta i kolejna łyżeczką zagęściłam sos.

    Pozdrawiam ciepło,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie pokićkałam trochę ten przepis, przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Jajko i mąka kukurydziana do ciasta, a ziemniaczana do zagęszczenia sosu. Już naniosłam poprawki :) Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witam, a czy mogłaby Pani napisać, ile trzeba kupić udek z kurczaka, aby tyle właśnie zostało mięska:)? Czy może można zamienić piersią z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można bez problemu zamienić piersią. Wprawdzie udka są bardziej soczyste, ale tu i tak panierujemy w cieście, więc pierś nie powinna być sucha. Co do udek, to ja kupuję takie gotowe mięso już bez skóry i kości. Niemniej było to 8 kawałków mięsa, czyli z 8 udek.

      Usuń
  7. Zrobione i zjedzone. Smakowało bardzo. Już rodzina pyta kiedy kolejna porcja.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam przepis i faktycznie jest świetny. Kurczak jest kruchy i niesamowicie aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Nigdzie nie mogę jej znaleźć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą mąką pszenną :) na pewno też się uda :)

      Usuń
  10. A do ciasta nie dodaje wody ?

    OdpowiedzUsuń