Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie po kaszubsku

By 10:45 , , , , ,

Przez długi czas nie lubiłam śledzi, a śledzie po kaszubsku były właśnie tymi, dzięki którym „nawróciłam się” i stwierdziłam, że jednak te ryby są bardzo smaczne ;) 
Od czasu do czasu kupuję śledzie po kaszubsku w sklepie, jednak w końcu postanowiłam zrobić je sama – ostatecznie przepis wcale nie jest trudny ;) W necie trafiłam na wiele różnych przepisów, począwszy od octowej marynaty, po dodatek rodzynek lub pieczarek. Ja kierowałam się jednak znajomym mi, kwaskowato-słodkim smakiem pomidorowej zalewy z dodatkiem oleju. Zgodnie z przypuszczeniami, śledzie okazały się pyszne (i lepsze niż ze sklepu, a jakże!) i na pewno będę robić je częściej :)

 

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 
1 słoik śledzi w zalewie octowej, 
3 cebule, 
1/3 szklanki oleju, 
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
słodka i ostra papryka w proszku, 
cukier, 
sól i pieprz 

Cebulę pokroić w półkrążki, zeszklić na rozgrzanym oleju, aż będzie miękka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy 1 czubatą łyżeczkę cukru, 1 czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i ½ łyżeczki ostrej. Smażyć jeszcze chwilę po czym zostawić do lekkiego przestudzenia. 
Śledzie pokroić na kawałki i układać warstwami w misce lub słoiku na przemian z pomidorową cebulą. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. 


(na podstawie przepisu z tej strony


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. pysznym, bardzo lubię ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w sklepie u mnie po kaszubsku widziałam z rodzynkami..

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem, bardzo dobre, wszyscy się zajadali.

    OdpowiedzUsuń