Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rożki białostockie

By 11:10 , , ,

Rożki białostockie to fajny pomysł na urozmaicenie zwyczajnych krokietów ziemniaczanych. Mają nietypowy kształt i smaczne nadzienie z kurczaka i jajek. W książce proponowali jeść je z sosami, ja jednak uznałam, że będą świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu :) 

 

ROŻKI BIAŁOSTOCKIE
(6 porcji) 
1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 
2 jaja + 1 do panierowania, 
ok. 200g mąki pszennej, 
250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 
2 jaja ugotowane na twardo, 
1 cebula, 
sól i pieprz, 
bułka tarta, 
olej do smażenia 

Posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju, dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka i posiekane jajka na twardo. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. 
Ugotowane ziemniaki obrać, utłuc praską, wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto (analogicznie jak na kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując półksiężycowate rożki. 
Rożki panierować w roztrzepanym jaju i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor. 
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 


(źródło: H. Szymanderska „Ziemniaki w mojej kuchni”) 

 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Świetne sa ...do tego barszczyk ..myślę że w formie nie rożkowej tylko kotlecikowej tez by można

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na zimno też będą dobre?

    OdpowiedzUsuń