Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sezamowy łosoś z majonezem wasabi + sałatka z ogórków i rzodkiewki

By 11:13 , , , ,

Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. Owszem, wymagają kupna kilku składników, które nie są u nas powszechnie stosowane, ale samo wykonanie jest zwykle banalnie łatwe :) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :) 
Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;) 
Przepis podpatrzony na BBC GoodFood.

 

SEZAMOWY ŁOSOŚ Z MAJONEZEM WASABI 
(na 2 porcje) 
2 kawałki filetu łososia (po ok. 150g każdy), 
1 łyżeczka pasty miso, 
2 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżka majonezu, 
2 łyżki gęstego jogurtu, 
1,5 łyżeczki chrzanu wasabi (w postaci pasty lub proszku), 
+ opcjonalnie ćwiartki limonki do podania (ja pominęłam)
+ ryż do podania

Piekarnik nagrzać do 14o stopni. 
Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Porcje łososia umyć i osuszyć. Oba kawałki posmarować pastą miso i posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut. 
W tym czasie majonez wymieszać z jogurtem i chrzanem wasabi. 
Upieczonego łososia podawać z majonezem wasabi, ryżem i ćwiartkami limonki. 


Do łososia podałam też sałatkę z ogórka i rzodkiewek :) Pomysł również podpatrzony na BBC GoodFood


SAŁATKA Z OGÓRKA I RZODKIEWEK 
  • ½ długiego ogórka, 
  • ½ pęczka rzodkiewek, 
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego (użyłam oleju z pestek winogron), 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić octem winnym), 
  • sól i pieprz 

Ogórka i rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć najpierw krążki ogórka, a na wierzchu rzodkiewki. Z oleju, octu, soli i pieprzu przygotować sos i polać nim sałatkę. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze