Sezamowy łosoś z majonezem wasabi + sałatka z ogórków i rzodkiewki
Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. Owszem, wymagają kupna kilku składników, które nie są u nas powszechnie stosowane, ale samo wykonanie jest zwykle banalnie łatwe :) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :)
Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;)
Przepis podpatrzony na BBC GoodFood.
SEZAMOWY ŁOSOŚ Z MAJONEZEM WASABI
(na 2 porcje)
2 kawałki filetu łososia (po ok. 150g każdy),
1 łyżeczka pasty miso,
2 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu,
1,5 łyżeczki chrzanu wasabi (w postaci pasty lub proszku),
+ opcjonalnie ćwiartki limonki do podania (ja pominęłam)
+ ryż do podania
Piekarnik nagrzać do 14o stopni.
Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Porcje łososia umyć i osuszyć. Oba kawałki posmarować pastą miso i posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie majonez wymieszać z jogurtem i chrzanem wasabi.
Upieczonego łososia podawać z majonezem wasabi, ryżem i ćwiartkami limonki.
Do łososia podałam też sałatkę z ogórka i rzodkiewek :) Pomysł również podpatrzony na BBC GoodFood.
SAŁATKA Z OGÓRKA I RZODKIEWEK
- ½ długiego ogórka,
- ½ pęczka rzodkiewek,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego (użyłam oleju z pestek winogron),
- 1 łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić octem winnym),
- sól i pieprz
Ogórka i rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć najpierw krążki ogórka, a na wierzchu rzodkiewki. Z oleju, octu, soli i pieprzu przygotować sos i polać nim sałatkę.
2 komentarze
pysznie podany obiad:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń