Jajka w zielonych gniazdkach
Jako alternatywę dla faszerowanych jajek, na wielkanocnym stole można postawić takie oto kompaktowe jajka-paczuszki zawierajęce dodatkowo szynkę, kiełki i sos chrzanowy, czyli same dobrości ;)
Przepis podpatrzony u Ani :)
JAJKA W ZIELONYCH GNIAZDKACH
- 4 jajka,
- 8 plastrów szynki konserwowej dobrej jakości, garść kiełków (np. brokuła albo rzodkiewki),
- szczypiorek,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego),
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki.
Na talerzu ułożyć źdźbło szczypiorku, na to plaster szynki, trochę kiełków, a na wierzch połówkę jajka. Całość związać szczypiorkiem.
Majonez wymieszać z jogurtem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować każdą połówkę jajka.
8 komentarze
pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie podane te jajeczka :) z chrzanem mniam :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm, robiłam ostatnio Twoją arabską sałatkę, miodzio :)
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się, że smakowała :)
UsuńAleż cudeńka:)
OdpowiedzUsuńprezentują się wspaniale :)
OdpowiedzUsuń