Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hummus

By 17:33 , , , ,

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :) 
 Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę. 
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy. 
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;) 

 

HUMMUS 
1 puszka ciecierzycy, 
1 ząbek czosnku, 
2-3 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny, 
oliwa, 
mielony kumin, 
sól i pieprz 

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki. 

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

 


(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE (III Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Bardzo, bardzo lubię hummus, jak i wszystko cieciorkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka razy zabierałam się do zrobienia hummusu. Teraz Mirabelko dzięki Tobie na pewno zrobię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar właśnie zrobić w najbliższym czasi e:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak sobie sprawię pastę sezamową to bez wątpienia zrobię hummus ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja słyszałam że to pyszne, zdrowe i aromatyczne danie. i pojawilo sie w tysiacu seriali :) hm.. chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio robiłam i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się w końcu skusić, bo wygląda bajecznie;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Tak pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach. Chyba zamoczę dziś ciecierzycę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię humus podobnie,jak nie mam pasty tahini to ją robię.Prażę biały sezam lekko na patelni bez tłuszczu i blenduje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam hummus :) Niestety nie wychodzi mi tak dobry, jak ten gotowy. Ja zazwyczaj kupuję go w sklepie Swojska Piwniczka, bo tam mają tylko i wyłącznie sprawdzone, eko produkty.

    OdpowiedzUsuń