Hummus
Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz
Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.
11 komentarze
Bardzo, bardzo lubię hummus, jak i wszystko cieciorkowe :)
OdpowiedzUsuńKilka razy zabierałam się do zrobienia hummusu. Teraz Mirabelko dzięki Tobie na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Mam zamiar właśnie zrobić w najbliższym czasi e:)
OdpowiedzUsuńjak sobie sprawię pastę sezamową to bez wątpienia zrobię hummus ;)
OdpowiedzUsuńja słyszałam że to pyszne, zdrowe i aromatyczne danie. i pojawilo sie w tysiacu seriali :) hm.. chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńmuszę się w końcu skusić, bo wygląda bajecznie;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Tak pięknie prezentuje się na Twoich zdjęciach. Chyba zamoczę dziś ciecierzycę:)
OdpowiedzUsuńRobię humus podobnie,jak nie mam pasty tahini to ją robię.Prażę biały sezam lekko na patelni bez tłuszczu i blenduje.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam hummus :) Niestety nie wychodzi mi tak dobry, jak ten gotowy. Ja zazwyczaj kupuję go w sklepie Swojska Piwniczka, bo tam mają tylko i wyłącznie sprawdzone, eko produkty.
OdpowiedzUsuń