Makaron z zielonym groszkiem i orzechami laskowymi
Pomysł na szybki obiad, wyszperany w jakimś starym numerze “Poradnika Domowego”... Pierwotnie miała to być sałatka z dressingiem musztardowym, ale ponieważ nie lubię makaronu na zimno, a tym samym wszelkich makaronowych sałatek, pozmieniałam ten przepis i zrobiłam z niego nadspodziewanie smaczne danie obiadowe :)
MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM I ORZECHAMI LASKOWYMI
(2 porcje)
- 200g makaronu świderki (lub innego ulubionego),
- 200g mrożonego zielonego groszku,
- 50g orzechów laskowych,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- 1 łyżka oliwy,
- opcjonalnie odrobina suszonych pomidorów w płatkach,
- sól i pieprz
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w drugim garnku ugotować groszek (5 minut). Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni. Makaron odcedzić, wymieszać z groszkiem, parmezanem, bazylią, oliwą i płatkami suszonych pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, posypać orzechami.
4 komentarze
Faktycznie błyskawiczny obiad, i błyskawicznie musi znikac z talerza :P
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł z orzechami :) pycha!
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie szybkie obiady. Smaczne zdrowe i nie sterczy się godzinami w kuchni:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo Zielono!
Ciekawe połączenie. Muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńDzięki