Falafel
Falafel to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Te smażone kulki z ciecierzycy są często podawane w barach typu Fast-food jako wegetariańska alternatywa dla kebabu.
Od dawna przymierzałam się do tej potrawy i żałuję, że ją zrobiłam... DOPIERO TERAZ :)
Falafel jest przepyszny! Wprawdzie jadłam go kiedyś w wege-barze, ale nie był tak dobry jak ten, który zrobiłam wczoraj sama :)
FALAFEL
(2 porcje)
- 1 puszka ciecierzycy,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej mielonej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
- odrobina (na czubku noża) cynamonu,
- sól i pieprz,
- olej do głębokiego smażenia
Cieciorkę przepłukać wodą na sitku i starannie osączyć. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Wbić jajko i całość zmiksować na gładką masę. Dodać natkę, przyprawy, mąkę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie masa powinna być na tyle gęsta, aby dało się z niej lepić kulki. Jeśli jest za rzadka – dodać trochę więcej tartej bułki.
Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi, wtedy masa nie klei się do rąk.
Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowych ręcznikach.
Falafel można też upiec w piekarniku, podobnie jak klopsiki z soczewicy :)
Podawać gorące, razem z chlebkiem pita, sosem jogurtowym i warzywami.
(inspiracja: "To jest pyszne" 2/2010)
13 komentarze
Jeszcze takie cuda nie jadłam :) ale mam wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to kulki ziemniaczane. To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dobry falafel.....nie mówię, od razu że musi być Jerozolimie...może być też gdzie indziej....
OdpowiedzUsuńIle kulek dało się utoczyć z jednej puszki? Starczy dla dwojga?
OdpowiedzUsuńStarczy na 2 duże porcje dla 2 głodnych osób :) wyszło mi chyba 15 kulek ;) falafel jest bardzo sycący.
UsuńCiecierzyca rules:)Bardzo fajny sposób:)
OdpowiedzUsuńDziękulski, zatem utoczę sobie:)
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania. tylko gdzie ja tu dostanę ciecierzycę...
OdpowiedzUsuńdziekuje za ten przepis !! Juz od dluzszego czasu chodzi za mna zrobienie tych kuleczek. W Barcelonie jest grecka restauracja, ktora serwuje na wynos przepyszne wegeterianskie pity z falafel i strasznie chcialam je zrobic w domu. Pozdraiwam !!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie średnie i zdecydowanie za suche.
OdpowiedzUsuńMoże dałeś za dużo bułki tartej?
UsuńCzy suchą ciecierzycę po namoczeniu ugotować? Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, w przypadku używania suchej ciecierzycy trzeba ją ugotować, żeby dało się ją później zmiksować na puree :)
Usuń