Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką
Ciekawa propozycja na świąteczne danie obiadowe. Dzięki posmarowaniu mięsa ananasowym puree, pieczeń nie wysycha i pozostaje soczysta. Ja użyłam karkówki, tak jak było w oryginalnym przepisie, ale myślę, że z powodzeniem można w ten sam sposób przygotować schab.
- 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki bez kości,
- 1,5 puszki ananasów,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 pory,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól i pieprz,
- olej
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Ostrożnie przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać lub spiąć oba końce, przełożyć naczynia żaroodpornego i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ananasy odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. 1 połowę odłożyć, a drugą zmiksować wraz z żółtkiem jaja na puree. Dodać natkę, kurkumę, imbir, pieprz cayenne, trochę soli i pieprzu oraz tyle bułki, aby masa była dość gęsta. Białko ubić na pianę i wmieszać w ananasową masę.
Po upływie 60 minut pieczenia wyjąć naczynie żaroodporne z karkówką, ostrożnie rozciąć i rozchylić rękaw, mięso posmarować ananasową masą i piec jeszcze ok. 30 minut. Ananasowa "pierzynka" powinna się lekko zrumienić.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Podsmażyć na odrobinie oleju lub masła. Do podsmażonych porów wlać 4-5 łyżek wody lub syropu po ananasach z puszki, dodać pozostałe ananasy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut, aż pory będą miękkie.
Pieczeń wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku razem z duszonymi porami i ananasami.
4 komentarze
świetnie ta karkówka sie prezentuje! lubie karkóweczke :) a dziś jeden z twoich przepisów u mnie :D
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńananasowa pierzynka do dla mnie nowość, ale bardzo podoba mi się to mięsko!
OdpowiedzUsuńLubię połączenie mięsa z owocami, a szczególnie z ananasem, tak więc z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń