Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kakory litewskie (soczewiaki)

By 10:19 , , , ,

Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... 
Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod nazwą „soczewiaki”. Chociaż tak naprawdę farsz soczewicowy to nie jedyna opcja – ponoć można nadziewać je także mięsem, kapustą, kaszą i twarogiem lub farszem jak do pierogów ruskich. 
Tradycyjnie podaje się je okraszone boczkiem, jednak ja „zbluźniłam” i podałam je z sosem czosnkowym ;) 
Były pyszne! 

 

KAKORY LITEWSKIE (SOCZEWIAKI) 
(na 4 porcje)
ciasto: 

  • ½ kg ziemniaków, 
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej,
  • sól


farsz: 

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (dałam brązową), 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej, 
  • 3 łyżki masła, 
  • majeranek, 
  • sól i pieprz 


Przygotować farsz: Soczewicę ugotować w wodzie, aż zacznie się rozpadać. Odsączyć na sitku. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Soczewicę i cebulę zmiksować blenderem – niekoniecznie na gładką pastę, część ziarenek może zostać w całości. Jajka roztrzepać i prawie całe dodać do farszu (zostawić trochę do posmarowania pierożków). Dodać sól, pieprz i sporo majeranku. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest bardzo rzadki, można go zagęścić dając trochę bułki tartej. 

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odparowaniu zmielić je lub przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę i zagnieść z mąką ciasto – takie jak na kopytka (nie powinno kleić się do rąk). Ciasto rozwałkować w miarę cienko, podsypując mąką. Wykrawać szeroką szklanką lub większym kubkiem kółka, kłaść na środek farsz i sklejać jak pierogi. 
Gotowe kakory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować stopionym masłem i zostawionym wcześniej jajkiem. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż kakory zrobią się złocistobrązowe. 

Podawać z surówką.


(na podstawie przepisu z blogu Kopra) 


 


 (Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Nigdy o kakorach (czy też soczewiakach) nie słyszałam. Wyglądają pysznie! Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe danie, pierwszy raz widzę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również pierwszy raz je widzę. Wyglądają obłędnie, wrzucam do zakładki "do wypróbowania". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinka mi cieknie jak na to patrze!

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja jadam regularnie soczewiaki na Mazurach, nad jeziorem, z zimnym piwkiem smakuja jeszcze lepiej, albo z kwasem chlebowym....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widać, że nie jesteś z Mazur :)

      Usuń
  6. Mniej więcej ile kakorów wychodzi z tego przepisu? :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam dokładnie:( Wydaje mi się że koło 12-16 szt, to zależy jeszcze od szerokości szklanki.

      Usuń
  7. Czy zamiast białej mąki może być pszenna razowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć...

      Usuń