Obsługiwane przez usługę Blogger.

Biała kiełbasa pieczona z borówkami lub żurawiną

By 11:02 , , , , , ,

W moim domu nie ma zwyczaju jadania białej kiełbasy na Wielkanoc. Czasami jednak zdarza mi się kupować surową białą kiełbasę, bo można zrobić z niej ekspresowo szybko klopsiki np. do zupy, wyciskając z błony kulki i smażąc je na patelni :) Ostatnio używałam kiełbasę właśnie do tego celu i zostało mi kilka sztuk. Postanowiłam więc przygotować ją w inny niż zwykle sposób. Pieczona kiełbasa w borówkowej glazurze jest łatwa do przygotowania i bardzo nam smakowała :) 

 

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z BORÓWKAMI  LUB ŻURAWINĄ
  • 6 kawałków surowej białej kiełbasy, 
  • 4 łyżki dżemu borówkowego do mięs lub żurawiny, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 2 łyżeczki chrzanu, 
  • olej 

Każdą kiełbasę nakłuć widelcem w kilku miejscach, żeby nie popękała. W garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Gotować 10 minut. Wyjąć z wody, umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować olejem. Piec w ok. 200 stopniach, aż kiełbaski będą rumiane. Wówczas posmarować je dżemem borówkowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut. 


(inspirowane przepisem z blogu Aleksandry


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. od kilku tygodni chodzi za mną biała kiełbasa!
    czekam na świąteczne śniadanie, uwielbiam ją.
    Twój przepis wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Kiełbaska jest pewnie pyszna.
    Ja czekam na Wielkanoc zawsze u mnie podawana jest z barszczem białym i jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł :)
    lubię klopsiki z białej kiełbasy, wiec kiełbaska z tego przepisu zapewne też mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis! Miałam piec białą kiełbasę w piwie, ale teraz poważnie zastanawiam się nad zmianą planów :).
    Gratuluję świetnego wywiadu radiowego, z przyjemnością się go słuchało.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł:) nigdy takiej nie jadłam:) muszę koniecznie wypróbować:)(pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skorzystałam z przepisu. Nie lubię białej kiełbasy, ale ta mi całkiem smakowała, a to już naprawdę coś :)) Użyłam żurawiny, następnym razem wypróbuję z borówkami :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń