Biała kiełbasa pieczona z borówkami lub żurawiną
W moim domu nie ma zwyczaju jadania białej kiełbasy na Wielkanoc. Czasami jednak zdarza mi się kupować surową białą kiełbasę, bo można zrobić z niej ekspresowo szybko klopsiki np. do zupy, wyciskając z błony kulki i smażąc je na patelni :)
Ostatnio używałam kiełbasę właśnie do tego celu i zostało mi kilka sztuk. Postanowiłam więc przygotować ją w inny niż zwykle sposób. Pieczona kiełbasa w borówkowej glazurze jest łatwa do przygotowania i bardzo nam smakowała :)
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z BORÓWKAMI LUB ŻURAWINĄ
- 6 kawałków surowej białej kiełbasy,
- 4 łyżki dżemu borówkowego do mięs lub żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- olej
Każdą kiełbasę nakłuć widelcem w kilku miejscach, żeby nie popękała. W garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Gotować 10 minut. Wyjąć z wody, umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować olejem. Piec w ok. 200 stopniach, aż kiełbaski będą rumiane. Wówczas posmarować je dżemem borówkowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.
(inspirowane przepisem z blogu Aleksandry)
7 komentarze
od kilku tygodni chodzi za mną biała kiełbasa!
OdpowiedzUsuńczekam na świąteczne śniadanie, uwielbiam ją.
Twój przepis wypróbuję na pewno :)
Super przepis :) Kiełbaska jest pewnie pyszna.
OdpowiedzUsuńJa czekam na Wielkanoc zawsze u mnie podawana jest z barszczem białym i jajkiem.
Mniam:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńlubię klopsiki z białej kiełbasy, wiec kiełbaska z tego przepisu zapewne też mi posmakuje :)
Rewelacyjny przepis! Miałam piec białą kiełbasę w piwie, ale teraz poważnie zastanawiam się nad zmianą planów :).
OdpowiedzUsuńGratuluję świetnego wywiadu radiowego, z przyjemnością się go słuchało.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
świetny pomysł:) nigdy takiej nie jadłam:) muszę koniecznie wypróbować:)(pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu. Nie lubię białej kiełbasy, ale ta mi całkiem smakowała, a to już naprawdę coś :)) Użyłam żurawiny, następnym razem wypróbuję z borówkami :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń