Cytrusowy makaron soba
Kto lubi makaron razowy, powinien spróbować pszenno-gryczanowego makaronu soba :) Kiedyś już z resztą pisałam, że smaki tych dwóch produktów są zbliżone. Aczkolwiek w makaronie soba czuć fajną, lekko orzechową nutę :)
Tutaj podawałam przepis na przygotowanie sezamowego makaronu soba, który jest świetnym dodatkiem do do dań przyrządzonych w orientalnym/japońskim stylu. Równie dobry jest makaron soba w wersji limonkowo-cebulkowej, który przetestowałam kilka dni temu :)
CYTRUSOWY MAKARON SOBA
(2 nieduże porcje)
- 100 g makaronu soba,
- szczypior z 1 cebulki dymki,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka skórki z limonki,
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulkę drobno posiekać. Skórkę z limonki zetrzeć lub drobno posiekać.
Makaron wymieszać z sosem sojowym, cebulką, sokiem i skórką z limonki.
Podawać jako dodatek do dań (mięs lub dań wegetariańskich).
(na bazie przepisu z BBC GoodFood)
1 komentarze
bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń