Arabska sałatka pomarańczowa
Do cielęcych szaszłyków podałam lekką i orzeźwiającą sałatkę z pomarańczy. Jestem pewna, że doskonale sprawdzi się także do wielu grillowanych potraw :)
ARABSKA SAŁATKA POMARAŃCZOWA
- ½ główki sałaty rzymskiej lub lodowej,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zastąpiłam laskowymi)
Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce.
Pomarańcze okroić ze skórki (taże z tej białej) i wyfiletować tzn. wyciąć cząstki miąższu bez błonek. Z pozostałości po wycięciu cząstek wycisnąć sok. Wymieszać go razem z sokiem z cytryny, miodem i cynamonem.
Pomarańcze ułożyć na sałacie, zalać sosem. Posypać orzechami podprażonymi na suchej patelni.
(inspiracja: przepis z książeczki „Tadżin & Kebab”)
5 komentarze
Sałatę z owocami mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na pomarańczę gdy patrzę na tą sałatkę!
OdpowiedzUsuńWłaśnie przymierzam się do zrobienia sałatki :)
OdpowiedzUsuńMiód i pomarańcza, hmm tego jeszcze nie chyba nie próbowałam
OdpowiedzUsuń