Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńskie ciasto porowe

By 11:15 , , ,

Coś pomiędzy pizzą a zapiekanką. Ciasto drożdżowe przełożone warstwą duszonych porów okazało się być smaczniejsze, niż przypuszczałam. To zaskakujące, ale smakiem bardzo przypominało mi paszteciki z kapustą ;) Takie ciasto świetnie sprawdzi się więc zarówno jako samodzielne danie obiadowe, jak i dodatek do czerwonego barszczu. 

 

 

DUŃSKIE CIASTO POROWE 
(4 porcje) 
250g mąki, 
1 opakowanie suszonych drożdży, 
60g miękkiego masła, 
600g porów (jadalnych części), 
2 łyżki oleju lub klarowanego masła, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
keczup, 
150g startego żółtego sera, 
2 jajka, 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
2 łyżki białego wina (opcjonalnie), 
2 łyżki śmietany, 
sól i pieprz 

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, ½ łyżeczki soli, 30g stopionego masła i ok. 150ml wody zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut. 
W tym czasie pory pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło, wrzucić pory i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie (jeśli zaczną zbytnio się rumienić, można dodać 2 łyżki wody). Dodać do porów pozostałe 30g masła, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i papryką w proszku (ja dałam jeszcze trochę suszonej bazylii). 
Kwadratową foremkę 20 x 20 cm natłuścić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Spód posmarować keczupem i wyłożyć pory. Posypać startym serem. 
Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem oraz ewentualnie winem. Wylać na warstwę porów i sera. 
Pozostałe ciasto rozwałkować, wykroić paski i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować śmietaną. Piec około 40 minut w 200 stopniach C, podawać lekko przestudzony (ale jeszcze ciepły). 






(na podstawie przepisu z bloga Kokutkowe Tonianie)



Kuchnia skandynawska 2014

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis:) Na zdjęciu ciasto wygląda niezwykle apetycznie!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, świetny pomysł bardzo lubię pora więc zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to ciasto. Uwielbiam pory więc przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś wybitnie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń