Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łazanki z kapustą i kiełbasą

By 10:10 , , ,

Niespełna dwa lata temu zamieszczałam przepis na łazanki z grzybami, a dziś podaję wersję z kiełbasą i boczkiem, przygotowaną na życzenie mojego M., który sam siebie określa mianem „mięsarianina” ;) I chociaż kiełbasa i boczek rzadko pojawiają się w mojej kuchni, to od czasu do czasu odpuszczam ;) Bo przecież łazanki są takie dobre! 

 

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ 
(4 porcje)
ok. 1,5kg białej kapusty, 
250g makaronu łazanki, 
1 duża cebula, 
250g kiełbasy, 
100g boczku, 
2-3 ziarenka ziela angielskiego, 
2 liście laurowe, 
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), 
suszony majeranek 

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować, aż zmięknie. Odcedzić, nieco przestudzić, odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i drobno pokroić nożem. 
Kiełbasę pokroić w półplasterki. Z boczku odkroić skórkę, resztę pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię i wrzucić kiełbasę i boczek. Gdy kiełbasa zacznie się podsmażać, a z boczku wytopi się tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa dobrze podsmażona. Dodać pokrojoną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Całość podsmażać jeszcze chwilę, mieszając, aż makaron dobrze połączy się z kapustą. 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. o dawno nie jadłam łazanek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... bardzo lubię łazanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łazanki uwielbiam od dzieciństwa. Nigdy jednak nie jadłem ich z kapustą i kiełbasą - zawsze były to łazanki z kapustą i mięsem. Smakują idealnie a z własnym makaronem.. palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, takie robiła moja babcia. dealne na jesienną porę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszota,ale nie jadłam ze słodkiej kapusty??tylko z kiszonej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za kiszoną kapustą, u mnie w domu zawsze jadało się łazanki ze słodkiej :)

      Usuń
  6. bardzo smaczne. musiałam zrobić na dwie duże patelnie, bo to są 4 OGROMNE porcje :)

    polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dziecinstwa. Dzisiaj moje skarby dostana lazanki na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń