Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety ziemniaczane z orzechami

By 18:47 , , , ,

Kotlety ziemniaczane, chociaż są prostym i niedrogim obiadem, mogą występować w wielu odmianach smakowych, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Do tej pory na blogu pojawił się przepis na kotlety ziemniaczane z jabłkiem oraz kotlety ziemniaczane z bryndzą a także kijowskie kotleciki ziemniaczane nadziewane mięsem. 
Tym razem przygotowałam kotlety ziemniaczane z dodatkiem orzechów, które stanowiły przyjemnie chrupiący akcent. Wraz z sosem grzybowym i surówką z czerwonej kapusty smakowały wyśmienicie. 

Photobucket
Kotlety ziemniaczane z orzechami


KOTLETY ZIEMNIACZANE Z ORZECHAMI 
(4 porcje) 
  • 1kg ziemniaków, 
  • 2 duże jajka, 
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżeczki świeżego, 
  • sól i pieprz, 
  • bułka tarta do obtoczenia, 
  • olej do smażenia 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić na 1-2 minuty do odparowania po czym ugnieść na puree. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. 
Orzechy drobno posiekać i podprażyć na suchej patelni, uważając, żeby ich nie przypalić. 
Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Do ziemniaków dodać orzechy, cebulę, jajka i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 7-8 części. Uformować owalne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Podawać z sosem grzybowym/pieczarkowym i dowolną surówką. 


(inspiracja: książeczka Poradnika Domowego "Potrawy jarskie" z moimi zmianami) 

Orzechowy Tydzień

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Zrobiłam niedawno na obiad te kotlety, bardzo smaczne, nawet moim dzieciom smakowały :) pozdrawiam, Anna

    OdpowiedzUsuń