Obsługiwane przez usługę Blogger.

Norweskie pieczone pierogi z serem i szynką

By 10:06 , , ,

Pyszne, pieczone pierogi norweskie, które doskonale pasują do naszego polskiego czerwonego barszczyku, jako fajna odmiana od tradycyjnych pasztecików ;) Nadzienie – ser z szynką – jest bardzo „pizzowe” i na pewno każdemu posmakuje :) Charakterystyczny dla kuchni norweskiej jest dodatek kminku oraz użycie sera jarlsberg. Jarlsberg w Polsce nie jest raczej dostępny, ale można zastąpić go innym łagodnym w smaku serem.
Pierożki drożdżowe są oczywiście trochę czasochłonne – trzeba zarobić ciasto, poczekać aż wyrośnie, następnie wałkować, wykrawać i zlepiać... ale są tak smaczne, że warto włożyć w nie trochę pracy :)

Photobucket
Pieczone pierogi drożdżowe z serem i szynką


NORWESKIE PIEROGI Z SZYNKĄ I SEREM 
(przepis na około 25 sztuk)
  • 450g mąki pszennej + trochę do podsypania, 
  • 170ml mleka, 
  • 150ml ciepłej wody (dałam trochę mniej, ok. 120ml), 
  • 1 paczka suszonych drożdży (użyłam 25g świeżych), 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 niepełna łyżeczka soli, 
  • 35g rozpuszczonego masła, 
  • 2 jajka 

nadzienie:
  • 200g szynki, 
  • 150g łagodnego żółtego sera (w oryginale norweski jarlsberg, zastąpiłam goudą), 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka nasion kminku (dałam ½ łyżeczki kminku mielonego), 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki oliwy 

Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i 100g mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie dodać mleko, sól, resztę mąki , stopione masło i 1 jajko. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). 
W tym czasie przygotować farsz: Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać czosnek, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, ser starty na dużych oczkach, natkę pietruszki i kminek. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą (ja nie dosalałam). Odstawić do wystygnięcia. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy około 10 cm. Na środku każdego krążka nałożyć po łyżeczce farszu. Brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i złożyć, dociskając np. widelcem. Pierogi ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować je roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. 
Piec około 15 minut, aż pierogi nabiorą złocistego koloru. 


(przepis pochodzi z programu „Kudłaci Kucharze”)

 Kuchnia skandynawska 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ciekawy jest ten przepis. Może właśnie rozpocznę swoją przygodę z pieczonymi pierogami od nich?

    OdpowiedzUsuń
  2. To proste w sumie ;) Mi się nigdy nie chce czekać aż drożdżowe wyrośnie.

    OdpowiedzUsuń