Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki pandanowe z kokosowym budyniem

By 17:40 , , ,

Liście pandanowca są powszechnie wykorzystywane w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, m.in. Indonezji i Tajlandii. Liście tej rośliny charakteryzują się dużą siłą barwiącą oraz zapachem przypominającym kokos i wanilię. Wyciąg z pandanowca często używany jest do barwienia ryżu i rozmaitych deserów, między innymi naleśników. 
 Pasta pandanowa sprzedawana w Europie ma niestety często dodatek sztucznego barwnika (nie jest niestety 100% naturalna) ale mimo to i tak bardzo chciałam wypróbować kilka przepisów z jej dodatkiem. W Polsce pastę tę można kupić chyba tylko przez internet, ja dostałam ją od siostry, która kupiła ją w azjatyckim sklepie w Holandii. Na pierwszy rzut poszły naleśniki, które nadziałam budyniem kokosowym domowej roboty. Deser ten, inspirowany kuchnią Tajlandii, był naprawdę przepyszny i już nie mogę doczekać się kolejnych eksperymentów z pastą pandanową ;) 



NALEŚNIKI PANDANOWE Z KOKOSOWYM BUDYNIEM 
(przepis na 6 sztuk) 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (z kartonu, nie z puszki)*, 
  • 1 jajko, 
  • 1 białko, 
  • 1 łyżeczka pasty pandanowej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 

nadzienie: 
  • 600ml mleka, 
  • 60g wiórek kokosowych, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej) 

dodatkowo: 
  • wiórki kokosowe do dekoracji, 
  • świeże owoce np. banan, kaki, mango lub ananas 


Naleśniki: Mąkę, mleko kokosowe, jajko, białko i cukier zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać pastę pandanową i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać nieco wody. 
Na patelni roztopić odrobinę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Wylać chochelką porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć naleśniki z obu stron, nie dopuszczając do ich zbytniego zrumienienia. 

Budyń kokosowy: 500ml mleka zagotować wraz z wiórkami kokosowymi i cukrem. Skrobię wymieszać z pozostałym mlekiem i wlać do rondelka, cały czas intensywnie mieszając, aż budyń nabierze odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i szybko, dokładnie wymieszać. 

Naleśniki smarować ciepłym budyniem kokosowym, składać w trójkąt lub zwijać w rulony. Posypać wiórkami kokosowymi i od razu podawać wraz ze świeżymi owocami pokrojonymi na cząstki.


* Mleko z kartonu jest rzadsze, dlatego lepiej nadaje się do naleśników. Jeśli używamy mleka z puszki, dodajemy go tylko 1 szklankę + 1/2 szklanki wody.


Kuchnia tajska 2015

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Świetny przepis :) Coś innego, nowego barwiącego potrawy na zielono :)
    Ale chyba umknęło Ci Mirabelko, dlaczego akurat mleko kokosowe z kartonu a nie puszki, bo gwiazdka jest, a wyjaśnienia nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skleroza nie boli ;) Już dopisałam, dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  2. Nie wiem czy bym się pokusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny kolorek! Chciałabym ich kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ! Wyglądają tak lekko :)

    OdpowiedzUsuń