Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńskie kanapki z rybą i sosem śmietanowym

By 10:06 , , , ,

O tym, że Dania słynie z kanapek, pisałam już kiedyś przy okazji przepisu na kanapkę o malowniczej nazwie ”Słońce nad Gudhjem”. Kanapka, którą przygotowałam ostatnio, jest nieco bardziej prozaiczna, ale i tak nam bardzo smakowała, pomimo że nie jestem jakąś wielką fanką panierowanych ryb (wolę pieczone). Kilka prostych składników, do tego sos przypominający nieco znany nam wszystkim sos tatarski i pyszna, sycąca przekąska gotowa :) 

Photobucket 

DUŃSKIE KANAPKI Z RYBĄ  I SOSEM ŚMIETANOWYM
(przepis na 4 kanapki) 
  • 4 kromki żytniego chleba, 
  • 2 lub 3 nieduże filety z białej ryby, 
  • ½ szklanki gęstej śmietany, 
  • 1 łyżka posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego, 
  • 1 łyżeczka kaparów, 
  • 1 jajko, 
  • mąka do panierowania (użyłam bułki tartej), 
  • masło klarowane lub olej do smażenia, 
  • masło do smarowania chleba, 
  • sałata, 
  • sól i pieprz 

Sos: śmietanę wymieszać z koperkiem, natką, ogórkiem konserwowym i kaparami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozmrożone filety pokroić na mniejsze kawałki, panierować w roztrzepanym jajku i mące. Usmażyć na maśle lub oleju z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć sałatę, rybę, a na wierzchu polać sosem. Podawać od razu. 


(przepis podpatrzony na blogu Inspiracje z Północy)

Kuchnia skandynawska 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Zapowiadają się bardzo smakowicie. W sumie sam często robię bardzo podobne, jak akurat zostanie panierowana ryba z obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że chociaż ta jedna propozycja smorrebrod znajdzie się w akcji. I to jaka! Spałaszowałabym taką kanapkę bez namysłu.

    OdpowiedzUsuń