Duńskie kanapki z rybą i sosem śmietanowym
O tym, że Dania słynie z kanapek, pisałam już kiedyś przy okazji przepisu na kanapkę o malowniczej nazwie ”Słońce nad Gudhjem”. Kanapka, którą przygotowałam ostatnio, jest nieco bardziej prozaiczna, ale i tak nam bardzo smakowała, pomimo że nie jestem jakąś wielką fanką panierowanych ryb (wolę pieczone). Kilka prostych składników, do tego sos przypominający nieco znany nam wszystkim sos tatarski i pyszna, sycąca przekąska gotowa :)
DUŃSKIE KANAPKI Z RYBĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM
(przepis na 4 kanapki)
- 4 kromki żytniego chleba,
- 2 lub 3 nieduże filety z białej ryby,
- ½ szklanki gęstej śmietany,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego,
- 1 łyżeczka kaparów,
- 1 jajko,
- mąka do panierowania (użyłam bułki tartej),
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- masło do smarowania chleba,
- sałata,
- sól i pieprz
Sos: śmietanę wymieszać z koperkiem, natką, ogórkiem konserwowym i kaparami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozmrożone filety pokroić na mniejsze kawałki, panierować w roztrzepanym jajku i mące. Usmażyć na maśle lub oleju z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć sałatę, rybę, a na wierzchu polać sosem. Podawać od razu.
(przepis podpatrzony na blogu Inspiracje z Północy)
2 komentarze
Zapowiadają się bardzo smakowicie. W sumie sam często robię bardzo podobne, jak akurat zostanie panierowana ryba z obiadu :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chociaż ta jedna propozycja smorrebrod znajdzie się w akcji. I to jaka! Spałaszowałabym taką kanapkę bez namysłu.
OdpowiedzUsuń