Pasta serowo-orzechowa
Smaczna pasta na bazie serka topionego, z dodatkiem orzechów. Serki topione kupuję dosłownie raz na ruski rok, ale dla tej pasty zrobiłam wyjątek ;) W oryginalnym przepisie do serka dodawało się masło i śmietanę, co razem stanowiło dość... kaloryczną mieszankę, dlatego ja zastąpiłam te składniki serkiem śmietankowym i jogurtem. Całość smakowała naprawdę nieźle, zwłaszcza dzięki chrupiącym orzechom.
PASTA SEROWO-ORZECHOWA
- 200g kremowego serka topionego,
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
- ok. 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów,
- pieprz,
- ewentualnie sól
Serek topiony dokładnie wymieszać z serkiem kanapkowym i dodać tyle jogurtu, by pasta miała pożądaną przez nas konsytstencję. Dodać orzechy, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja nie dosalałam). Wymieszać i schłodzić w lodówce.
(inspiracja: „Potrawy z orzechami” H. Szymanderskiej)
0 komentarze