Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placek szwedzki

By 00:00 , , , ,

Szwedzi ponoć uwielbiają dodatek twarogu do ciast i ten wypiek nie jest tutaj wyjątkiem. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Ta prosta ale pyszna babka świetnie smakuje w towarzystwie herbaty lub mleka :)

Ilości składników w tym przepisie są dopasowane do standardowej, długiej keksówki. Ja piekłam w keksówce długości 25 cm z 3/4 ilości składników.

Photobucket

PLACEK SZWEDZKI
  • 3 szklanki mąki, 
  • 4 duże jajka, 
  • 1 kostka masła lub margaryny (użyłam masła), 
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 1 kubeczek (180g) serka homogenizowanego naturalnego, 
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany, 
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem), 
  • 150g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) 

Bakalie wymieszać z 1 łyżeczką mąki. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, serek homogenizowany i śmietanę, krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do ciasta na przemian z mąką, mieszając łyżką lub trzepaczką. Pod koniec mieszania dodać esencję waniliową i bakalie. 
Ciasto przelać do dużej keksówki (ok. 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem.


(przepis z książeczki Poradnika Domowego "Ciasta i ciasteczka")


Photobucket

 Kuchnia skandynawska 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Do edycji letniej robiłam ciasto z agrestem z dodatkiem twarożku homogenizowanego - pyszne! Ciasto przez Ciebie prezentowane na pewno było bardziej wilgotne i ciekawe dzięki jego dodatkowi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, jest świetne! Dałam tylko 2 szklanki mąki, bo ciasto było bardzo gęste i nie miałam odwagi dosypać trzeciej. Nie dodałam piany, bo niechcący potrąciłam miseczkę z białkami i nie miałam z czego jej ubić :). Mimo tych "przygód" i tak wyszło pyszne. Z pewnością wrócę do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze zrobiłaś, że nie dodałaś więcej mąki - białka rozrzedziłyby ciasto i ta trzecia szklanka mąki zagęściłaby konsystencję, ale w tej sytuacji była zbędna ;) cieszę się, że mimo tych perypetii ciasto się udało :)

      Usuń