Obsługiwane przez usługę Blogger.

Smażony makaron z krewetkami i ananasem

By 10:52 , , ,

Jakiś czas temu podczas promocji azjatyckich produktów w jednej z sieciówek kupiłam intrygujący zielony makaron ryżowy z dodatkiem... zielonej herbaty :) Postanowiłam wykorzystać go między innymi do przygotowania makaronu smażonego w tajskim stylu. W kwestii tego typu potraw panuje dość duża dowolność jeżeli chodzi o składniki – ja postawiłam na krewetki i świeżego ananasa, dodałam też trochę cukinii i oczywiście charakterystyczne dla kuchni tajskiej przyprawy – imbir, chili, limonkę i sos rybny. Makaron ma faktycznie herbaciany posmak – wyczuwalny, ale nie narzucający się. Taką potrawę można jednak z powodzeniem zrobić, wykorzystując najzwyklejszy, biały makaron ryżowy; efekt będzie równie smakowity :) 

Photobucket
Makaron smażony z krewetkami i ananasem

SMAŻONY MAKARON Z KREWETKAMI I ANANASEM
(2 porcje)
  • 100g makaronu ryżowego wstążki (u mnie z dodatkiem tapioki i zielonej herbaty),
  • 150g krewetek (użyłam mrożonych),
  • 1/3 świeżego ananasa,
  • ½ niedużej cukinii,
  • 2 cebulki dymki,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 papryczka chili (lub mniej, wg uznania),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego, z orzechów ziemnych lub rzepakowego,
  • świeża kolendra do posypania

Makaron ryżowy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć go, dokładnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 7-8cm długości).
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić krewetki, pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojoną białą część dymki, posiekany czosnek i chili (bez pestek) oraz starty imbir. Wszystko razem smażyć minutę, następnie dodać makaron. Makaron skropić niewielką ilością oleju, żeby się nie sklejał i smażyć, mieszając, jeszcze 3-4 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, skórkę z limonki, sos rybny i sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty, żeby ananas się zagrzał. Na koniec skropić danie sokiem z limonki i posypać szczypiorem z dymki oraz kolendrą.


Kuchnia tajska 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. w której sieciówce można dostać taki makaron ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Biedronce podczas tygodnia azjatyckiego, ale widziałam go też w Carrefourze na półce z kuchniami świata :)

      Usuń
  2. Ananas u mojego chłopa nie przejdzie, ale ja to bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń