Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paluchy drożdżowe

By 12:02 , , , , , ,

Paluszki drożdżowe to świetny dodatek do przeróżnych zup-kremów, rozmaitych past albo hummusu. Samodzielne zrobienie ich nie jest trudne, a smakują znacznie lepiej niż ze sklepu. Najsmaczniejsze są tego samego dnia – mają miękki środek i chrupiącą skórkę. Na drugi dzień robią się całe kruche, ale też są całkiem niezłe :) 
Paluchy drożdżowe podałam m.in. jako dodatek do zapiekanej zupy serowej z oscypkiem.

Photobucket
Paluchy z ciasta drożdżowego

PALUCHY DROŻDŻOWE
  • 500g mąki pszennej,
  • ¼ szklanki letniego mleka,
  • 25g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • 150g masła,
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)

dodatkowo:
  • sezam,
  • mak,
  • kminek,
  • czarnuszka,
  • sól gruboziarnista


Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier, a po chwili rozetrzeć. Gdy drożdże staną się płynne, wlać letnie mleko i odstawić na 5-10 minut.
Masło posiekać razem z mąką i solą, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 2 lub 3 części. Każdą z nich rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm , a następnie pociąć na paski szerokości 1,5 cm i długości ok. 15 cm. Paski układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać wybraną posypką. Można je skręcić, obracając jeden z końców – wtedy będą wyglądać bardziej dekoracyjnie. Odstawić jeszcze na 15-20 minut, by paluszki nieco podrosły.
Piec w 180-200 stopniach przez 15 minut, aż będą złocistobrązowe.


(przepis podpatrzony u Edysi)

Photobucket
Paluchy drożdżowe przepis

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Muszę zrobić takie paluchy. Zawsze robi pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I teraz takiego palucha zamoczyć w hummusie <3 Mniam! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń