Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajskie curry z halibuta

By 17:35 , , ,

Pyszny pomysł na rybę duszoną lekko pikantnym, kokosowym sosie. Halibut jest idealną rybą do tego typu potraw, ponieważ ma dość zwarte mięso, które nie rozpada się podczas gotowania. Jeśli jednak chcecie użyć innej ryby, łosoś lub dorsz również będą dobrym rozwiązaniem. 

Photobucket 

TAJSKIE CURRY Z HALIBUTA 
  • (przepis na 2 porcje) 
  • 250-300g filetu z halibuta, 
  • ½ dużej czerwonej papryki, 
  • garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej), 
  • 1 cebulka dymka, 
  • 150ml mleka kokosowego, 
  • 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry, 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego, 
  • ćwiartka limonki, 
  • świeża kolendra, 

W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę (świeżą fasolkę trzeba wcześniej pokroić i obgotować na półtwardo w wodzie), starty imbir i posiekaną cebulkę dymkę. Smażyć, mieszając, około 3-4 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, dodać pokrojoną na kwałki rybę i gotować jeszcze 4-5 minut. 
Skrobię rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do woka i całość gotować jeszcze krótką chwilę, aż sos zgęstnieje. 
Na koniec skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą. 

Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. 


Kuchnia tajska 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mam taki sam talerz, tylko brązowy. Twój bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to jeden z moich ulubionych, chociaż nie używam go zbyt często :)

      Usuń