Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fiński chleb awaryjny z orzechami (Hätäleipä)

By 12:23 , , ,

W języku fińskim słowo Hätä oznacza „awarię”, a leipä - „chleb”. Hätäleipä oznacza więc dosłownie chleb, który wypieka się w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie ciasta. Być może ma to także związek z chłodnym fińskim klimatem, kiedy to zimowe śnieżyce czasami uniemożliwiają dojazd do sklepu ;) 
Chleb nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy – nie trzeba go wyrabiać i szybko rośnie dzięki dużej ilości drożdży. Ciasto jest dość luźne – jeżeli będziemy formować go bezpośrednio na blasze może się rozpłaszczyć, dlatego ja upiekłam go w podłużnej foremce. Chlebek wyszedł bardzo lekki i puszysty, odrobinę podobny do tostowego. Ja dodatkowo dodałam do niego orzechów, ale oczywiście jest to tylko jedna z opcji. 
Chleb wyszedł bardzo smaczny i na pewno jeszcze kiedyś skorzystam z tego przepisu :) 

Photobucket
Fiński chleb awaryjny


FIŃSKI CHLEB AWARYJNY Z ORZECHAMI 
  • 1 opakowanie suchych drożdży, 
  • 1 szklanka (200-220ml) ciepłej wody, 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650), 
  • ½ szklanki mąki żytniej dowolnego typu (u mnie razowa), 
  • 2 łyżki melasy (dałam 1 lecz solidną łyżkę), 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • dodatkowo garść posiekanych orzechów włoskich 

Drożdże wsypać do miski, wlać wodę i dodać melasę. Wymieszać i odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy. Dodać orzechy i mieszać aż połączą się z ciastem. 
Małą keksówkę (25 cm długości) wysmarować masłem i wysypać mąką lub otrębami. Przełożyć ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrastania na 30-60 minut, aż bochenek podwoi objętość i będzie miał pożądaną przez nas wielkość. 
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i spryskanego wcześniej wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę i dopiekać kolejne 20-30 minut (dopiekałam 20 minut). Upieczony bochenek powinien wydawać głuchy odgłos przy postukaniu. Gdy jest gotowy, wyjąć go z blachy i wystudzić na kratce. 


(przepis od Liski, z moimi zmianami) 

Photobucket
Fiński chleb awaryjny


Orzechowy Tydzień Kuchnia skandynawska 2015

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ten też musiał być pyszny. Dziękuję za dodanie do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 razy dodaje się melasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście to błąd, już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  3. Zrobiłam wczoraj, pyszny, dodałam trochę ziaren (sezam, siemię, słonecznik i dynia).

    OdpowiedzUsuń