Obsługiwane przez usługę Blogger.

Glazurowane kiełbaski zapiekane z warzywami

By 09:38

Dzisiejszy przepis to pomysł na pyszne, zapiekane z czerwonymi warzywami kiełbaski. Do tej potrawy użyłam kiełbasek śląskich „Znakomitych” firmy Konspol. Są to kiełbaski dobrej jakości, a przy tym mają fajny, 'zgrabny' kształt. Kiełbaski śląskie „Znakomite” są produktem bezglutenowym i nie zawierają laktozy, zatem są odpowiednie dla osób, które mają problem z przyswajaniem tych składników lub po prostu unikają ich w swojej diecie. Pewnie powiecie, że z zasady wszystkie wędliny nie powinny zawierać glutenu ani laktozy – teoretycznie tak, a w praktyce jednak bardzo trudno jest znaleźć takie produkty. 
Kiełbaski zapiekane z warzywami są smakowitą i aromatyczną przekąską, z powodzeniem mogą także stanowić danie główne. Ja podałam je na obiad razem z bezglutenowymi pieczonymi placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi. 


GLAZUROWANE KIEŁBASKI ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 
  • 1 opakowanie kiełbasek śląskich „Znakomitych” Konspol, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 3 czerwone cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • garść pomidorków koktajlowych, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 3 łyżki octu balsamico, 
  • sól i pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • świeży tymianek, 
  • oliwa 

Paprykę pokroić na kawałki, cebule na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Włożyć do żaroodpornego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą ziół prowansalskich, dodając sól i pieprz do smaku. 
Kiełbaski śląskie lekko ponacinać z obu stron i ułożyć na warzywach. 
Miód wymieszać z octem balsamicznym , posmarować kiełbaski i skropić warzywa (połowę mikstury zostawić na potem). 
Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut, aż warzywa zmiękną, a kiełbaski zaczną się ładnie rumienić. Następnie dodać pomidorki koktajlowe, pozostałą glazurą posmarować kiełbaski i pomidorki. Zapiekać jeszcze około 10 minut.

 

BEZGLUTENOWE PIECZONE PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE 
(4 porcje) 
  • 600g ziemniaków, 
  • 1 nieduża cukinia, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mąki gryczanej, 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej (użyłam rzepakowego)

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cukinię (nieobraną) na dużych. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i obie mąki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować ją olejem za pomocą pędzelka. Łyżką nałożyć płaskie, okrągłe placuszki. Wierzch placków również delikatnie posmarować olejem. 
Piec w 220 stopniach około 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i dopiekać jeszcze 8-10 minut (placki rumienią się bardziej od spodu). 


Przepis powstał w ramach współpracy z firmą Konspol 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze