Glazurowane kiełbaski zapiekane z warzywami
Dzisiejszy przepis to pomysł na pyszne, zapiekane z czerwonymi warzywami kiełbaski. Do tej potrawy użyłam kiełbasek śląskich „Znakomitych” firmy Konspol. Są to kiełbaski dobrej jakości, a przy tym mają fajny, 'zgrabny' kształt. Kiełbaski śląskie „Znakomite” są produktem bezglutenowym i nie zawierają laktozy, zatem są odpowiednie dla osób, które mają problem z przyswajaniem tych składników lub po prostu unikają ich w swojej diecie. Pewnie powiecie, że z zasady wszystkie wędliny nie powinny zawierać glutenu ani laktozy – teoretycznie tak, a w praktyce jednak bardzo trudno jest znaleźć takie produkty.
Kiełbaski zapiekane z warzywami są smakowitą i aromatyczną przekąską, z powodzeniem mogą także stanowić danie główne. Ja podałam je na obiad razem z bezglutenowymi pieczonymi placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi.
GLAZUROWANE KIEŁBASKI ZAPIEKANE Z WARZYWAMI
- 1 opakowanie kiełbasek śląskich „Znakomitych” Konspol,
- 1 duża czerwona papryka,
- 3 czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki octu balsamico,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- świeży tymianek,
- oliwa
Paprykę pokroić na kawałki, cebule na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Włożyć do żaroodpornego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sporą szczyptą ziół prowansalskich, dodając sól i pieprz do smaku.
Kiełbaski śląskie lekko ponacinać z obu stron i ułożyć na warzywach.
Miód wymieszać z octem balsamicznym , posmarować kiełbaski i skropić warzywa (połowę mikstury zostawić na potem).
Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut, aż warzywa zmiękną, a kiełbaski zaczną się ładnie rumienić. Następnie dodać pomidorki koktajlowe, pozostałą glazurą posmarować kiełbaski i pomidorki. Zapiekać jeszcze około 10 minut.
BEZGLUTENOWE PIECZONE PLACUSZKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE
(4 porcje)
- 600g ziemniaków,
- 1 nieduża cukinia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz,
- olej (użyłam rzepakowego)
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cukinię (nieobraną) na dużych. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i obie mąki. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować ją olejem za pomocą pędzelka. Łyżką nałożyć płaskie, okrągłe placuszki. Wierzch placków również delikatnie posmarować olejem.
Piec w 220 stopniach około 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i dopiekać jeszcze 8-10 minut (placki rumienią się bardziej od spodu).
1 komentarze
Świetnie wyglądają, muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuń