Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pasta z brzuszków łososia

By 17:45 , , ,

Wędzone brzuszki łososia są tańsze niż filet i świetnie nadają się na ekonomiczną, lecz smaczną pastę do chleba. Ponieważ brzuszki są dość tłuste, do pasty nie dodawałam majonezu, a jedynie jogurt grecki z obniżoną zawartością tłuszczu oraz odrobinę musztardy. 
Pastę podałam na pysznym fińskim chlebie żytnim domowej roboty :) 

 

PASTA Z BRZUSZKÓW ŁOSOSIA 
  • 80-100g mięsa oddzielonego z wędzonych brzuszków łososia, 
  • 1 jajko, 
  • koperek (u mnie suszony), 
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • ½ łyżeczki musztardy, 
  • sól i pieprz 

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i rozdrobnić widelcem. Dodać mięso z łososia, musztardę i tyle jogurtu, by pasta miała pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. 


(inspiracja)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Muszę zrobić taką mojemu Mężowi, lubi te brzuszki z łososia. Dla mnie są jednak za tłuste :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzuszki są świetne! Trudno było mi się do nich przekonać, ponieważ nie lubię tłustych rzeczy, ale przełamałem się i okazało się, że to jedna z lepszych rzeczy w moim życiu kulinarnym :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przestesowalam i jak dla mnie rewelacyjna ta pasta. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kupisz brzuszki z dzikiego łososia to wtedy zobaczysz różnicę między dzikim a hodowlanym i nigdy nie powiesz że brzuszki z łososia są tłuste. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha ta pasta, lubię do niej wracać.
    czasem robię też z tych takich wędzonych "ogonków" łososiowych - notuję sobie Twój przepis w kukukuchni :)

    OdpowiedzUsuń