Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczone skrzydełka kurczaka w sezamie

By 10:30 , , , ,

Smakowite, bardzo aromatyczne i bardzo chrupiące skrzydełka panierowane w sezamie. Są bardzo proste do przygotowania – wystarczy je opanierować i włożyć do piekarnika. Skrzydełka przygotowane w ten sposób znane są w Turcji jako „susami tavuk”, ale przepis jest na tyle uniwersalny, że każdy bez problemu może przygotować je w domu. 
Do takich skrzydełek podałam sos tzatziki, który idealnie skomponował się smakiem. 
Polecamy :) 


PIECZONE SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SEZAMIE 
(2 porcje) 
  • 500g skrzydełek, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • 1/3 szklanki sezamu, 
  • ¼ szklanki bułki tartej, 
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • sól i pieprz 

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki. W głębokim talerzu wymieszać ze sobą bułkę tartą, sezam, pieprz cayenne oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Do drugiej, mniejszej miseczki wlać mleko. Skrzydełka maczać w mleku i panierować w sezamie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca. 


(przepis z “Turkish cockery” Inci Kut, podpatrzony na blogu Grumków

 

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Takie proste, a nigdy jakoś nie wpadłam... Zrobię w najbliższych dniach chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś sprawdzone, polecam z całego serca

    OdpowiedzUsuń