Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa krem z chrzanu i jabłek

By 18:24 , , , ,

Przepyszna, kremowa zupa z delikatną słodyczą jabłka i wyrazistym chrzanem to świetna propozycja na wiosenną zupę. Chrzan nadaje jej wielkanocny charakter, dlatego śmiało można podać ją na świątecznym stole (tu uśmiech w stronę tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym żurkiem :) 
Zupa bardzo nam smakowała i gorąco ją polecam! :) 

 

ZUPA KREM Z CHRZANU I JABŁEK 
(4 porcje) 
1 średnia cebula, 
1 por (tylko biała część), 
3 średnie ziemniaki, 
4 łyżki tartego chrzanu, 
2 średnie jabłka, 
1 litr bulionu warzywnego, 
250ml śmietanki 18% (słodkiej, z kartonika), 
2 łyżki oleju, 
sól i pieprz,
kiełki lub rzeżucha do dekoracji

W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i pora. Smażyć chwilkę, aż cebula się zeszkli, po czym dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 20 minut. Dodać chrzan i obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem każdą porcję udekorować kiełkami lub rzeżuchą.


(inspiracja: magazyn „Kuchnia” 4/2012 z moimi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Cóż za rewelacyjne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam. Zapowiada się bardzo ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałam ten przepis, pognałam do sklepu po składniki, ugotowałam i zjadłam - pyszna!
    To moja pierwsza zupa z jablkiem, bardzo smaczana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis! Jadłam zupę jabłkową i chrzanową ale takiego połączenia nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń