Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z pieczonego indyka i soczewicy

By 19:00 , ,

Indyk, jogurt i zioła stały się motywami przewodnimi naszego kolejnego wyzwania w ramach wspólnego gotowania z Pelą, Panną Malwinną i Martynosią
Ja zdecydowałam się zrobić sałatkę z wykorzystaniem soczewicy. Wpadła mi w ręce taka puszkowana i ciekawa byłam, jak się sprawdzi (dotychczas sama gotowałam soczewicę). Okazała się bardzo dobra i o odpowiedniej, miękkiej lecz zwartej konsystencji. Wraz z aromatycznym, ziołowym indykiem, chrupiącymi warzywami i wyrazistą, słonawą fetą utworzyła pyszną sałatkę, idealną na pożywne śniadanie :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z PIECZONEGO INDYKA I SOCZEWICY 
1 podudzie z indyka, 
1 puszka soczewicy, 
½ puszki kukurydzy, 
½ długiego ogórka, 
1 pęczek rzodkiewek, 
100g sera feta, 
1 łyżka majonezu, 
2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 
2 ząbki czosnku, 
szczypiorek, 
suszona bazylia, tymianek i oregano, 
sól i pieprz 

Podudzie z indyka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sporą ilością suszonych ziół. Zawinąć w folię i piec w 180 stopniach przez godzinę. 
Upieczone mięso ostudzić, oddzielić mięso od kości. Mięso rozdrobnić nożem i włożyć do miski. 
Kukurydzę i soczewicę osączyć. Rzodkiewki, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski. 
Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami do smaku. Polać sałatkę, wymieszać i schłodzić w lodówce. 
Przed podaniem posypać szczypiorkiem. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. wygląda bardzo lekko i kolorowo :]

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda:) dokładnie, taka wiosenna, lekka i kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń