Puszysty omlet z pieczarkami
Puszysty i delikatny, lecz wyrazisty w smaku omlet to naprawdę przepyszne śniadanie. Tak mi smakowało, że chyba niebawem muszę je ponownie zrobić, bo ciągle za mną „chodzi” ;)
PUSZYSTY OMLET Z PIECZARKAMI
(1 porcja)
2 jajka,
150g pieczarek,
½ małej cebuli,
2 łyżki startego żółtego sera,
2 płaskie łyżki mąki,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka masła,
sól i pieprz, szczypiorek
Cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć, aż płyn z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mleko i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Na patelnię z pieczarkami wyłożyć masę jajeczną, przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Gdy masa z góry zacznie się ścinać, za pomocą łopatki zsunąć omlet na talerz. Patelnią przykryć talerz i całość szybko odwrócić. W ten sposób pieczarki znajdą się na górze. Omlet posypać startym serem, przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
(na podstawie przepisu taury, z moimi zmianami)
17 komentarze
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńNo to naprawde fajne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńProste, a na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńNieco tuczące takie śniadanko :) ale raz na jakiś czas można, i chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTaki omlet ma wg wyliczeń ok. 312 kcal. To wcale nie jest dużo. Przeciętny człowiek zjadający prawidłowo ok. 2000 kcal powinien na pierwsze śniadanie zjeść ok. 400 kcal, więc zupełnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że ten omlet jest tuczący. Kaloryczny w nim (poza odrobiną masła) jest tylko ser, ale po pierwsze wcale nie jest go jakoś ogromnie dużo, a po drugie, jest on źródłem m.in. wapnia. :)
UsuńMniam, wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym się kiedyś nauczyć robić omlet. *.*
Wspaniałe śniadanie!
OdpowiedzUsuńPyszny omlet. Polecam : )
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety, szczególnie z owocami na słodko:) zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Na jaką średnicę patelni jest ten przepis? I dziękuję za opis kaloryczności ;)
OdpowiedzUsuńPatelnia, w której go smażyłam, ma średnicę dna 18 cm :)
Usuń