Sałatka z rukolą, winogronami i mozzarellą
Kolorowa, lekka i smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi :) jest szybka do przygotowania i na pewno każdy będzie potrafił ją ogarnąć ;)
Pomysł podłapałam od mojej przyjaciółki Oli :)
SAŁATKA Z RUKOLĄ, WINOGRONAMI I MOZZARELLĄ
- 1 paczka rukoli,
- ½ główki sałaty lodowej,
- 2 opakowania małych kulek mozzarelli w zalewie,
- 150-200g białych winogron (najlepiej bezpestkowych),
- 125g pomidorków koktajlowych,
- 4-5 łyżek pestek dyni lub słonecznika,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz
Rukolę i porwaną na kawałki sałatę umyć i osuszyć, włożyć do miski.
Mozzarellę, pomidorki i winogrona pokroić na połówki (jeśli pomidorki są spore, można pokroić na ćwiartki), dodać do sałaty.
Pestki uprażyć na suchej patelni.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem i posypać pestkami.
2 komentarze
O jaka świetna kompozycja, zaczyna się wiosna i chce się takich lekkich sałatek.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń