Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z rukolą, winogronami i mozzarellą

By 17:40 , , , ,

Kolorowa, lekka i smaczna sałatka, która doskonale sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi :) jest szybka do przygotowania i na pewno każdy będzie potrafił ją ogarnąć ;) 
Pomysł podłapałam od mojej przyjaciółki Oli :) 

 

SAŁATKA Z RUKOLĄ, WINOGRONAMI I MOZZARELLĄ 
  • 1 paczka rukoli, 
  • ½ główki sałaty lodowej, 
  • 2 opakowania małych kulek mozzarelli w zalewie, 
  • 150-200g białych winogron (najlepiej bezpestkowych), 
  • 125g pomidorków koktajlowych, 
  • 4-5 łyżek pestek dyni lub słonecznika, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • szczypta cukru, 
  • sól i pieprz 

Rukolę i porwaną na kawałki sałatę umyć i osuszyć, włożyć do miski. 
Mozzarellę, pomidorki i winogrona pokroić na połówki (jeśli pomidorki są spore, można pokroić na ćwiartki), dodać do sałaty. 
Pestki uprażyć na suchej patelni. 
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. 
Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem i posypać pestkami. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. O jaka świetna kompozycja, zaczyna się wiosna i chce się takich lekkich sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń