Obsługiwane przez usługę Blogger.

Roladki schabowe nadziewane orzechami i chrzanem

By 17:28 ,

Przepyszna potrawa, którą podać można zarówno na zwykły niedzielny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Schabowe roladki z nadzieniem orzechowo-chrzanowym mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam! :) 

 

ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE ORZECHAMI I CHRZANEM 
(4 porcje) 
  • 4 kotlety schabowe, 
  • 50g orzechów włoskich, 
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka miękkiego masła, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 jajko, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • olej do smażenia 

Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z masłem, żółtkiem i chrzanem. 
Kotlety cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy orzechowej i rozsmarować. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut, aby roladki „doszły” w środku. 


(przepis z książeczki „Wiosna w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi małymi zmianami) 


 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze