Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie z rzodkiewkowym pesto

By 10:18 , ,

O tym, że młode liście rzodkiewki mogą być świetnym składnikiem pesto, przekonałam się już dwa lata temu. Teraz uznałam, że takie pesto sprawdzi się doskonale nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również... śledzi. I tak powstała mega zdrowa i pyszna przekąska inspirowana Włochami, a jednak bardzo polska :) 

Photobucket 

ŚLEDZIE Z RZODKIEWKOWYM PESTO 
składniki: 
8 solonych filetów śledziowych, 
liście z 1 pęczka rzodkiewki (najlepiej z ekologicznej lub z własnej uprawy), 
3 łyżki pestek dyni, 
3 łyżki startego parmezanu, 
1 ząbek czosnku, 
ok. 200ml oliwy 

Śledzie moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, od czasu do czasu odlewając ją i uzupełniając świeżą (przyspieszy to odsalanie ryby). 
Pestki dyni uprażyć na patelni. 
Liście rzodkiewki dokładnie opłukać i osuszyć. 
Liście, pestki dyni, ząbek czosnku i parmezan zmiksować, dodając tyle oliwy, aby powstała pasta. Filety śledziowe ułożyć na desce, posmarować pesto i zwinąć w ruloniki. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w misce i zalać pozostała oliwą. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 24 godziny. 


(ten i inne pyszne przepisy znajdziecie także w nowym internetowym magazynie kulinarnym APETYT tworzonym przez małopolskich blogerów) 


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Pycha;)
    Nominuję Cię do http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O... Jakie fajne :) Jak znajdę trochę czasu to zrobię mężowi :D
    http://adoptuj-psa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wspaniale się prezentuje. Mój mąż i starszy syn uwielbiają śledziki. Pozwolisz, że wykorzystam Twój przepis na święta. :)

    OdpowiedzUsuń