Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rolada z szynki z serem i korniszonami

By 10:25 , , ,

Smaczna rolada, którą można podać zarówno na śniadanie, jak i na zimną przystawkę. Wygląda bardzo dekoracyjnie na półmisku i na pewno będzie cieszyć się wzięciem ;) Warto wypróbować :) 

Photobucket 

ROLADA Z SZYNKI Z SEREM I KORNISZONAMI 
9 plastrów szynki konserwowej dobrej jakości, 
200g serka homogenizowanego naturalnego, 
100g ogórków konserwowych, 
1 płaska łyżka żelatyny, 
1-2 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka majonezu, 
1 łyżeczka tartego chrzanu, 
sól i pieprz 

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. 
Serek wymieszać z majonezem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. 
Miseczkę z żelatyną umieścić w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Dodać 1 łyżkę serka i wymieszać, a następnie tak „zahartowaną” żelatynę przelać do reszty masy serowej i szybko, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojone ogórki konserwowe i koperek, ponownie wymieszać. 
Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć plastry szynki tak, aby nachodziły na siebie, tworząc kwadrat. Nałożyć masę serową i wyrównać powierzchnię, a następnie, pomagając sobie folią, zwinąć w ciasną roladę. Całość zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Stężałą roladę pokroić w plastry. 


 (przepis z książeczki „Wielkanocne potrawy kuchni domowej” z moimi małymi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze