Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pieczarkami

By 10:15 , , , ,

Bardzo lubię wszelkiej maści zapiekanki, bo są zwykle nie tylko nieskomplikowane i niskobudżetowe, ale również pozwalają zagospodarować zalegające niekiedy w lodówce lub w szafkach produkty ;) Ja tym razem wykorzystałam końcówki aż trzech rodzajów makaronu ;) Ten miszmasz jednak w zupełnie niczym nie przeszkadza, a zapiekanka jest bardzo smaczna :)


 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI
(4 porcje)
350g makaronu,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
350g pieczarek,
1 duża czerwona papryka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
300g żółtego sera,
suszona bazylia i tymianek,
sól i pieprz,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki oliwy lub oleju

 Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i smażyć, aż płyn, który puszczą odparuje. Przełożyć je do dużej miski, a na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy lub oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę. Smażyć około 5 minut, mieszając. Dodać pomidory z puszki i gotować jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z pieczarkami, sosem pomidorowym i tuńczykiem osączonym z zalewy. Dodać ser stary na tarce (garść odłożyć) i ponownie wymieszać.
 Żaroodporne naczynie wysmarować drugą łyżką oliwy lub oleju. Wyłożyć zapiekankę i posypać odłożoną porcją startego sera. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Zapiekanka lepiej się kroi, jeśli po upieczeniu odstawimy ją jeszcze na około 15 minut.


(na podstawie przepisu Kurki, z moimi zmianami)




Pieczarkowy Tydzień 2014

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Bardzo mi miło, że dołączyłaś do akcji. W ubiegłym roku robiłam quiche z pieczarkami i tuńczykiem, więc wiem, że to połączenie jest bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki-wędruje do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zapiekanka to porażka. Smaki w ogóle do siebie nie pasują. Tuńczyk to już w niej w ogóle krzaczy sie ze wszystkim. To taki zapiekany śmietnik. Nie ma to jak zrobić wielkie g... za 50-60zł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to wykwintna potrawa godna restauracji, a prosty domowy obiad. Oczywiście kwestia gustu, szkoda, że nie smakowało, jednakże epitety można sobie darować. A cenę 50-60zł nie wiem skąd wziąłeś, anonimie. Składniki zapiekanki kosztują ok. 20zł, maksymalnie 25zł.

      Usuń
    2. Dodam, że na stronie do której prowadzi źródło przepisu (podane w poście) jest masa pozytywnych komentarzy na temat tej zapiekanki, więc jak widać smakuje ona wielu osobom :)

      Usuń
  4. Bardzo interesujące połączenie tuńczyka i pieczarek z makaronem. A to wszystko jeszcze zapiec z serem na górze. Genialny pomysł. To teraz narobiłem sobie smaka i muszę sobie takie coś przygotować w tym tygodniu. Mam nadzieję, że chociaż w połowie wyjdzie mi tak jak tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż ją dzisiaj wybrał na obiad, będzie super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj tą zapiekankę na obiad. Bez pieczarek ponieważ ich nie miałam. Wyszła pyszna. Napewno będę powtarzać to danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis super. Zapiekanka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Tylko nie miałam makaronu i dałam ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń