Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z kurczaka, kukurydzy i pomidorów

By 10:10 , , ,

Kolorowa i bardzo smaczna zupa – trochę podobna do tej, którą przygotowywałam już dawno temu, teraz jednak wzbogacona o paprykę i pomidory. Sprawia wrażenie nieco jesiennej zupy (może to przez ten kolor...), ale tak naprawdę jest doskonała na każdą porę roku – jest zarazem sycąca i rozgrzewająca, a przy tym lekka i niskokaloryczna. Polecam :) 

Photobucket 

ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY 
(4-5 porcji) 
2 nogi kurczaka (udka i podudzia), 
4 szklanki bulionu warzywnego, 
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
1 cebula, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka domowej vegety
suszona bazylia i oregano, 
1 łyżka oliwy, 
sól i pieprz,
natka pietruszki lub szczypior

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Zalać bulionem, włożyć kurczaka i gotować pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kurczaka, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skóry, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać mięso, osączoną kukurydzę, pomidory i koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami i domową vegetą, ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorem. 


 (na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Moje ulubione składniki . :) Nie lubię zup ale tą bym zjadła .

    OdpowiedzUsuń