Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka faszerowane curry

By 19:00 , , , ,

Na moim blogu pojawiło się już kilka rodzajów faszerowanych jajek, które lubię przyrządzać szczególnie w okresie Wielkanocnym, a dziś zapraszam na kolejne. To coś w sam raz dla miłośników przyprawy curry. Tak przygotowane jajka są wyraziste i lekko pikantne w smaku. Bardzo nam smakowały :) We wspólnym przygotowywaniu faszerowanych jajek udział wzięły także Ania, Pela, Martynosia i Siankoo :) 

 Photobucket 

JAJKA FASZEROWANE CURRY 
10 jajek, 
1 łyżka przyprawy curry, 
2-3 łyżki majonezu, 
5-8 kropli sosu tabasco lub szczypta pieprzu cayenne, 
kilka kropli sosu Worcester (można pominąć), 
sól i pieprz 

do dekoracji: 
kawałki marynowanej papryki, 
słodka lub ostra papryka w proszku 

Jajka ugotować na twardo, odcedzić, zalać bardzo zimną wodą i odstawić, aż całkowicie wystygną (dzięki temu łatwiej będzie je obierać). Po obraniu przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Wszystkie żółtka oraz 2 połówki białka przetrzeć przez sitko. Dodać curry, sos tabasco i Worcester oraz tyle majonezu, aby uzyskać dość gęstą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Masę nałożyć do szprycy i wypełnić połówki białek. W przypadku braku szprycy można po prostu użyć łyżeczki. 
Każdą połówkę jajka oprószyć papryką w proszku i udekorować kawałeczkiem marynowanej papryki. 


(na podstawie przepisu z książki P. Martina „Sztuka gotowania na co dzień”) 


Jajka na Wielkanoc

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Cudna kompozycja smakowa i kolorystyczna, narobiłaś mi apetytu na takie nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj muszą byc wspaniałe:) ja curry sypałabym nawet do ciastek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zjadłabym z wielką ochotą, trzeba zapisać na kolejne święta :).

    OdpowiedzUsuń